Francuska: Ekstremne vrućine, stanovnici da štede vodu

Francuska: Ekstremne vrućine, stanovnici da štede vodu

U utorak, 2. avgusta, prefektura regiona Il de Frans stavila je pod poseban nadzor departman Pariz, kao i njegova predgrađa Haut-de-Seine, Seine-Saint-Denis i Val-de-Marne. zbog dugotrajne suše, prenosi RFI.

Francuska će ove nedelje doživeti svoj treći toplotni talas ovog leta, sa temperaturama iznad 40 stepeni na jugu i do 36 stepeni na severu u sredu. Jul ove godine postao je najsušniji mesec u čitavoj istoriji Francuske, od kada se vrše zapažanja.

Cela teritorija zemlje je pogođena sušom, u vezi sa kojom su vlasti uvele različite nivoe vremenske opasnosti. U regionu Pariza nivo Sene je pao ispod praga od 81 m3/s, što je navelo vlasti da od 2. avgusta proglase „narandžasti” nivo.

Kako je precizirala Prefektura Pariskog regiona, u bliskoj budućnosti biće usvojena odgovarajuća uredba o štednji vode. Tako je od današnjeg dana cela zemlja (96 departmana) zbog vremenskih prilika došla pod poseban režim kontrole.

U Francuskoj postoje četiri nivoa upozorenja na sušu: najniži je žuti ili „opasnost”, a zatim sledi „alarm”, „visoka uzbuna” i „kriza”. U zavisnosti od nivoa vlasti, uvode se mere kontrole korišćenja vode.

U metropolitanskoj oblasti Il de Frans, prefektura podstiče, ali ne obavezuje, privatnike, lokalne vlasti i preduzeća da regulišu svoju potrošnju vode.

Preporučuje se izbegavanje zalivanja zelenih površina ili puteva, pranje vozila i ograničavanje kućne potrošnje.

U 46 odeljenja od 96 proglašen je najviši „krizni” (ili crveni) stepen opasnosti. Tamo je dozvoljeno koristiti vodu samo u takozvane „prioritetne” svrhe – za kuvanje, sanitarije, bolničke potrebe i gašenje požara.

U 38 odeljenja na narandžastom stepenu „visoke uzbune“, upotreba vode u poljoprivredi smanjena je za najmanje 50 odsto, a uvedena su ograničenja zalivanja privatnih bašta, golf terena i korišćenje autoperionica.

U preostalih 9 odeljenja, sa žutim stepenom opasnosti („uzbuna”), uvedene su restrikcije korišćenja vode u poljoprivredi, zabranjeno je punjenje bazena, a zalivanje bašta je dozvoljeno samo u određenim terminima.

1. avgusta na jugu Francuske bilo je moguće obuzdati veliki požar u departmanu Gar, usled čega su povređena četiri vatrogasca.

Ranije u julu izbilo je nekoliko šumskih požara, od kojih je najveći opustošio oko 21.000 hektara šume na jugozapadu.