EBRD: Kragujevac će dobiti kredit od 18 miliona evra za dekarbonizaciju daljinskog grejanja

EBRD: Kragujevac će dobiti kredit od 18 miliona evra za dekarbonizaciju daljinskog grejanja

Kragujevac će dobiti kredit od 18 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja, saopštio je EBRD.

Kreditom će se finansirati demontaža kotlova na ugalj u gradskom sistemu daljinskog grejanja, ugradnja novih kotlova na prirodni gas i sanacija otvorene deponije pepela, navodi se u saopštenju.

EBRD će takođe finansirati i tehničku podršku koja će biti obezbeđena za preduzeće za daljinsko grejanje kako bi se nastavila dalja dekarbonizacija sistema i uvođenje obnovljivih izvora energije.

Gradski sistem daljinskog grejanja jedan je od glavnih izvora zagađenja vazduha u Kragujevcu, a neefikasni i zastareli kotlovi na ugalj nalaze se u blizini centra grada i nanose ozbiljnu štetu životnoj sredini, kažu u EBRD.

Ističu da zagađenje vazduha dodatno pogoršava nepokrivena deponija pepela, koja ne samo da emituje čestice pepela u vazduh, već i zagađuje zemljište i podzemne vode.

EBRD navodi da će kredit pomoći da se u potpunosti eliminiše ugalj iz kragujevačkog sistema daljinskog grejanja zamenom kotlova za ugalj novim kotlovima na prirodni gas koji su u skladu sa EU standardima i sanacijom deponije za odlaganja pepela.

EBRD je do sada uložila više od 6,6 milijardi evra u 286 projekata u Srbiji. EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i na prelazak na zelenu ekonomiju.