Kalifornija i Ilinois proglasili vanredno stanje zbog majmunskih boginja

Kalifornija i Ilinois proglasili vanredno stanje zbog majmunskih boginja

Američke države Kalifornija i Ilinois u ponedeljak su proglasile vanredno stanje zbog rastuće infekcije majmunskim boginjama, pošto je nekoliko zemalja prijavilo svoje prve smrti povezane sa virusom.

U SAD je do sada prijavljeno više od 5.800 verovatnih ili potvrđenih slučajeva, prema statistikama američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Više od 800 je prijavljeno samo u Kaliforniji od utorka, a Ilinois je doprineo dodatnih 500.

Američka savezna vlada se do sada opirala proglašenju vanredne situacije za javno zdravlje širom zemlje, čak i nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu epidemiju majmunskih boginja vanrednim stanjem javnog zdravlja od međunarodnog značaja.

Prema kalifornijskoj deklaraciji od utorka, hitnim medicinskim službama biće dozvoljeno da daju vakcine protiv majmunskih boginja odobrene na savezu većem broju stanovnika.

„Kalifornija hitno radi na svim nivoima vlasti na usporavanju širenja majmunskih boginja, koristeći naše robusno testiranje, praćenje kontakata i partnerstva u zajednici ojačana tokom pandemije kako bismo osigurali da su oni koji su najugroženiji naš fokus na vakcine, lečenje i širenje“, guverner Gevin Njusom je rekao u zvaničnom proglasu.

Prema CDC-u, majmunske boginje su virus boginja, srodnik sada iskorijenjenih malih boginja, koji uzrokuje lezije na koži nalik na plikove i može uzrokovati simptome slične gripu kao što su glavobolja, groznica i respiratorni simptomi.

Bolest obično traje između dve i četiri nedelje i može se kretati od blage do teške, čak i fatalne. Nekoliko zemalja je nedavno prijavilo svoje prve smrti od majmunskih boginja, uključujući Indiju i Španiju.

Bolest se širi od zaraženih pojedinaca kroz bliski kontakt koža na kožu i telesne tečnosti, a takođe se može preneti sa životinja na ljude. Homoseksualci i biseksualni muškarci su stigmatizovani zbog nesrazmerne stope infekcije – ali zdravstveni zvaničnici širom sveta naglašavaju da bolest može da pogodi svakoga i da nije polno prenosiva bolest.

SAD se suočavaju sa nedostatkom vakcine u suočenju sa strahom stručnjaka da bi moglo postati endemska bolest. Krajem jula, MIT Technologi Reviev pronašao je majmunske boginje u otpadnim vodama u oblasti zaliva San Franciska u Kaliforniji, što ukazuje da je infekcija rasprostranjenija u zajednici nego što je zvanično prijavljeno. Druge gradske oblasti širom zemlje su pronašle slične rezultate.

Prema SZO, prvi ljudski slučaj majmunskih boginja identifikovan je kod deteta u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine. Endemičan je u zemljama zapadne i centralne Afrike, koje čine dve različite grupe virusa. Veruje se da klada zapadne Afrike izaziva manje teške bolesti od druge, endemske za basen Konga.