Danas se obeležava praznik Sveti Vartolomej i Varnava.

Danas se obeležava praznik Sveti Vartolomej i Varnava.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Sveti Vartolomej i Varnava. Propovedao je Jevanđelje sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Aziji, u Indiji i Jermeniji.

U našem narodu ovog apostola zovu i Vratoloma (Vrtoloma) i poštuju ga kao strogog, ali pravičnog svetitelja koji čuva useve i strogo pazi da neko na njegov praznik ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

U nekim delovima Srbije veruje se da, ako radite na Vartolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje. Slično, deci se danas brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama, a ženama da „bućkaju“ mleko.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.