Dačić: Održavanje hitne sednice SB UN pokazalo međunarodnu podršku Srbiji povodom situacije na KiM

Dačić: Održavanje hitne sednice SB UN pokazalo međunarodnu podršku Srbiji povodom situacije na KiM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je bitno što je održana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i što je ona bila otvorenog tipa, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čvrsto i argumentovano izneo probleme i teror sa kojim se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Dačić je naglasio da je na sednici Vučić na argumentovan način, oštro, ali odmereno, izneo osnovni razlog sazivanja sednice, te da su praktično sve države, osim retkih izuzetaka, osudile ukidanje srpskog dinara na KiM kao jednostrani akt Prištine koji ugrožava civilno stanovništvo.

Govoreći o proceduri sazivanja hitne sednice SB UN, Dačić je objasnio da je potrebno obezbediti devet od 15 glasova kako bi sednica bila održana, ističući da je Gvajana, koja je priznala Kosovo, ipak podržala održavanje otvorene sednice bez glasanja.

„Stekli smo i sedmog prijatelja u SB od 15“, rekao je Dačić, ističući značaj diplomatskih napora Srbije uoči održavanja sednice.