Beogradska filharmonija traži podršku od publike dok slavi stoti rođendan

Beogradska filharmonija traži podršku od publike dok slavi stoti rođendan

Beogradska filharmonija, koja ove godine obeležava stoti rođendan, suočava se sa ozbiljnim izazovima i zatražila je podršku od publike. U neuobičajenom obrtu, umesto muzike, muzičari su se najpre obratili rečima, izražavajući zabrinutost za svoju budućnost i tretman u društvu.

Marina Nenadović, solo flautistkinja, ističe da postoji jaz između percepcije publike i javnosti u Srbiji i stvarnog stanja unutar orkestra. Muzičari su visoko obrazovani, ali nedovoljno cenjeni i plaćeni, primajući gotovo duplo manje plate od kolega u regionu.

Jedan od ključnih problema je i dugogodišnje odlaganje izgradnje nove koncertne dvorane, koja je obećana još pre više od decenije. Iako su najavljivane izgradnje, do danas nije ni započeta. Izostanak podrške za kulturu od strane vlasti dodatno je naglasio skeptičan stav muzičara prema namerama države.

Pored toga, filharmonija već dve i po godine nema direktora, što dodatno komplikuje situaciju. Iako vršilac dužnosti tvrdi da su zahtevi muzičara u procesu realizacije, muzičari najavljuju dalje akcije kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj.

Beogradska filharmonija je izrazila svoju posvećenost ostavljanju kulturne zaostavštine za buduće generacije, ali istovremeno se suočava sa izazovima koji ugrožavaju njenu dugoročnu održivost.