Bujanovačke: Đacima iz seoskih sredina ukinut prevoz do škole

Bujanovačke: Đacima iz seoskih sredina ukinut prevoz do škole

Više od 60 učenika iz bujanovačkih i vranjskih sela, koji pohađaju Srednju školu „Sveti Sava“ u Bujanovcu, od početka školske godine nemaju prevoz do škole, jer je lokalni autoprevoznik ukinuo linije.

Kako piše portal Bujanovačke, roditelji zahtevaju od škole, Opštine Bujanovac i Koordinacionog tela da pod hitno pronađu rešenje ili će u suprotnom biti primorani da iz bezbednosnih razloga ne šalju decu u školu.

„Naša deca, učenici Stručne škole ‘Sveti Sava’, od početka rekonstukcija škole imaju problem s dolaskom u školu i povratkom kući. Problem kulminira kada je AD ‘Kavim Jednistvo’ iz Vranja ukinulo linijski prevoz na teritoriji opštine Bujanovac pravdajući svoj potez neisplativim ulaganjem“, naveli su roditelji.

Dodaje se da učenicima iz sela Klenike, Krševica, Drežnica, Spancevac, Davidovac, Neradovac, Ristovac , Sveta Petka, Klinovac, Baraljevac, Košarno Ljiljance, Žbevac, Žuželjica, Lopardince, Vrtogoš… školovanje postaje nemoguće.

„Dolazak u školu i odlazak iz škole kući postaje ‘podvig’ koji je ravan školovanju njihovih predaka. Ko se kako snađe, ko najbrže hoda, ko ume da vozi i ima biciklu, ko ume da ’stopira’, ko ima komšiju koji baš tada hoće da ga poveze ili majku koja ga prati pešaka do polovine puta. A onda ga iz daljine gleda strahujući da mu se na putu do škole neće ništa loše desiti“, saopštili su roditelji.

Istakli su da će kao „poslednji korak“ preduzeti da deca ne dolaze na nastavu.

„Ugrozićemo njihovo obrazovanje, instituciju koju pohađaju, nastavni proces. Ali ovo moramo, kako bi zaštiti bezbednost dece“, upozorili su roditelji.