Brnabić: Srbija nastavlja borbu u UN protiv rezolucije o Srebrenici

Brnabić: Srbija nastavlja borbu u UN protiv rezolucije o Srebrenici

Danas je predsednik Skupštine Srbije, Ana Brnabić, istakla odlučnost Srbije da se suprotstavi donošenju rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN), naglašavajući da je glasanje već tri puta odloženo.

Brnabićeva je naglasila da je ova odluka rezultat borbe Aleksandra Vučića i celokupnog tima, ističući da to pokazuje da se glas Srbije čuje, poštuje i uvažava više nego ikada pre.

Ukoliko tema članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne bude na dnevnom redu sledeće nedelje, Brnabićeva je naglasila da bi to takođe bilo rezultat diplomatskog rada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je istakla ulogu predsednika Vučića u diplomatskim naporima, posebno kroz njegovu nedavnu posetu Parizu i razgovore sa evropskim liderima, uključujući i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Brnabićeva je takođe pohvalila napore srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, ističući njihovu borbu da članstvo tzv. Kosova ne bude tema. Takođe je pohvalila i opozicione parlamentarce, uključujući Jelenu Milošević, za njihov doprinos.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Brnabićeva je istakla protivljenje premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Aljbina Kurtija, formiranju ZSO, naglašavajući da je to neprihvatljivo.

Kritikujući rezoluciju o Srebrenici, Brnabićeva je naglasila da je ona direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda. Ona je osudila pokušaje umanjivanja odgovornosti Srbije za zločine u Srebrenici, ističući da građani prepoznaju pravu prirodu te rezolucije.

U zaključku, Brnabićeva je naglasila nepokolebljivost Srbije u odbrani svojih interesa i suočavanju sa izazovima na međunarodnoj sceni, ističući važnost jedinstva i odlučnosti u ostvarivanju nacionalnih ciljeva.