Britanski vojnici su možda nezakonito otputovali u Ukrajinu, kaže britanska vojska

Britanski vojnici su možda nezakonito otputovali u Ukrajinu, kaže britanska vojska

Britanska vojska moli „mali broj“ vojnika za koje se veruje da su možda otputovali u Ukrajinu da se odmah vrate u Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je portparol britanske vojske za CNN.

„Svesni smo malog broja pojedinačnih vojnika koji su se oglušili o naređenja i otišli ​​bez dozvole, a možda su i lično otputovali u Ukrajinu“, rekao je portparol britanske vojske. „Aktivno i snažno ih ohrabrujemo da se vrate u Veliku Britaniju.“

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je takođe u saopštenju navelo da je „svom službenom osoblju zabranjeno da putuje u Ukrajinu do daljnjeg. Ovo važi bez obzira da li je službenik na odsustvu ili ne. Osoblje koje putuje u Ukrajinu suočiće se sa disciplinskim i administrativnim posledicama.

Kako je CNN ranije javio, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je „građane sveta“ da se pridruže borbi protiv Rusije.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je formiralo specijalnu jedinicu – Međunarodnu legiju – koja je već počela da izvršava borbene misije za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Više od 20.000 volontera i veterana iz 52 zemlje izrazilo je želju da se pridruži, navodi Brig. General Kirilo Budanov, komandant Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane koja će upravljati ovom legijom rekao je u ponedeljak.