EU dozvoljava ulazak iz trećih zemalja za vakcinisane

EU dozvoljava ulazak iz trećih zemalja za vakcinisane

Predstavnici evropske dvadesetsedmorice dogovorili su se danas da dozvole ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su dobili potrebne doze antikovid vakcina odobrenih u EU, javlja Beta.

Uoči letnje turističke sezone ambasadori 27 zemalja EU odobrili su tu preporuku koju je predložila Evropska komisija.

Preporuka nije obavezujuća za države članice, ali EU pokušava da koordiniše mere na svojim spoljnim granicama zbog posledica na slobodno kretanje unutar bloka.

EU je zatvorila spoljne granice u martu 2020. za sva putovanja koja nisu obavezna a od juna uspostavila ograničenu listu, koja se redovno preispituje, trećih zemalja čiji državljani, vakcinisani ili nevakcinisani, mogu da uđu u EU.

Predstavnici zemalja članica takođe su danas prihvatili da ublaže kriterijume za stopu incidencije virusa za stavljanje na tu listu. Stopa slučajeva kovida-19 je podignuta sa 24 na 75 slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Na listi je trenutno sedam zemalja – Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina, u očekivanju reciprociteta. Lista bi trebalo da se znatno proširi posle ove odluke o podizanju dozvoljenog broja slučajeva na 100.000 stanovnika.

Istovremeno, zemlje članice su se dogovorile da uspostave hitan koordinacioni mehanizam za brzo suspendovanje dolazaka iz neke treće zemlje u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije i pojave novih sojeva virusa.