Bespovratna novčana pomoć samostalnim umetnicima za period od dva meseca

Bespovratna novčana pomoć samostalnim umetnicima za period od dva meseca

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost da se osobama koje samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, isplati bespovratna novčana pomoć radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja dodaje da će dodeliti bespovratnu novčanu pomoć, jednokratno za period od dva meseca.

„Kultura je najznačajniji element našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana, naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije kovida-19, sagledano je da je neophodno da se merama Vlade obuhvati i spasavanje delatnosti kulture, stoga će Ministarstvo kulture i informisanja dodeliti pomoć u iznosu višem od 230 miliona dinara“, navodi se u saopštenju.