AutoVAZ (LADA) zaustavila proizvodnju

AutoVAZ (LADA) zaustavila proizvodnju

U samo jednom primjeru na terenu efekta koje sankcije Zapada imaju na rusku ekonomiju, proizvodnja automobila koji se dugo smatrao simbolom „samopouzdanja“ zemlje nakon Hladnog rata je zaustavljena u srijedu sada kada je njena matična kompanija „uskraćena“ za „delove i zalihe koje su joj potrebne za proizvodnju automobila“, izveštava The Wall Street Journal po pojedincima koji su upoznati sa situacijom.

Fabrika domaćeg automobila Lada je navodno stavila hiljade radnika na odmor, što se nekada smatralo „nezamislivim“, piše Žurnal. Portparol Ladine matične kompanije, AvtoVAZ, rekao je da je kompanija planirala da zaustavi proizvodnju do 11. marta zbog globalne nestašice čipova; nije komentarisao sankcije.

To je samo najnoviji poremećaj za rusku ekonomiju koja „počinje da oseća ugriz sankcija koje je Zapad uveo Moskvi“ nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na susednu Ukrajinu, piše Žurnal. Preko 20 odsto delova AvtoVAZ-a se dovozi van Rusije, rekli su izvori upoznati sa stvarom.

„Ako trgovina prestane, AvtoVAZ prestaje“, rekao je bivši član odbora kompanije. „Putin zna da ne može sam. Bivši član je dodao da bi mogli potrajati meseci ili možda godine da se ponovo pokrene proizvodnja bez francuskog proizvođača automobila Reno SA, koji je sada vlasnik AvtoVAZ-a.

Imajući to na umu, Rusija bi se suočila sa „nedostatkom novih vozila ako proizvođači automobila poput AvtoVAKS-a ostanu paralizovani“. Lada je jedini domaći brend u zemlji sa „značajnim tržišnim udelom“, a takođe je i „deo ruske nacionalne psihe“, slično kao i Dženeral motors za SAD, piše Žurnal.

„Još uvek moraju da se presele, bez obzira da li je zemlja u ratu ili ne“, rekao je za Žurnal Tomas Beson, analitičar brokerske firme Kepler Cheuvreuk. „Za to je još uvek potreban neko da napravi automobile.“