ASEAN želi da izbaci dolar i evro

ASEAN želi da izbaci dolar i evro

Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN) će razgovarati o izbacivanju američkih dolara, evra, jena i funte sterlinga iz transakcija i prelasku na obračune u lokalnim valutama, navodi novinski magazin Tempo.

Zvanični sastanak ministara finansija ASEAN-a i guvernera centralnih banaka počeo je u utorak u Indoneziji. Regionalna grupacija koja ima za cilj da promoviše ekonomsku i bezbednosnu saradnju među svojim članicama, ASEAN uključuje Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

„Razgovaraće se o naporima da se smanji zavisnost od glavnih valuta kroz šemu transakcija u lokalnoj valuti (LCT). Ovo je proširenje prethodne šeme poravnanja u lokalnoj valuti (LCS) koja je već počela da se primenjuje između članica ASEAN-a“, navodi se u izveštaju.

Tempo je precizirao da će sistem digitalnog prekograničnog plaćanja, koji omogućava zemljama članicama ASEAN-a da koriste lokalne valute u trgovini, biti dalje proširen. Sporazum o takvoj saradnji postignut je između Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i Tajlanda u novembru 2022. godine.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo pozvao je regionalne vlasti da napuste sisteme plaćanja Visa i Mastercard i počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke. Udaljavanje od zapadnih platnih sistema neophodno je da bi se transakcije zaštitile od „mogućih geopolitičkih posledica“, rekao je Vidodo.

Član odbora Indonežanskog udruženja za kreditne kartice (AKKI) Dodit Probojakti rekao je za RIA Novosti da će Indonezija primeniti iskustvo Rusije i njenog platnog sistema Mir u promociji sopstvene domaće finansijske mreže.