Gasprom blizu maksimalne isporuke gasa Kini

Gasprom blizu maksimalne isporuke gasa Kini

Ruski Gasprom povećava isporuke gasa Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalni planirani nivo kroz sibirski gasovod, rekao je u sredu njegov predsednik, ističući značaj Pekinga kao najvećeg izvoznog tržišta njegove zemlje u odnosu na Zapad sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Gasprom pregovara sa Kinom o mogućem projektu dodatnog snabdevanja širom susedne Mongolije, rekao je Viktor Zubkov na ekonomskom forumu koji je organizovala vlada. Rekao je da je kompanija otvorena za opsluživanje drugih azijskih tržišta.

Vlada kineskog lidera Si Đinpinga vidi Moskvu kao diplomatskog partnera u suprotstavljanju dominaciji SAD u globalnim poslovima i odbila je da kritikuje njenu invaziju na Ukrajinu. Peking je pozvao na prekid vatre i pregovore, ali ne i na povlačenje Rusije.

Kineski uvoz iz Rusije, uglavnom nafte i gasa, porastao je za 31,3% u odnosu na godinu dana u januaru i februaru na 18,6 milijardi dolara. To pomaže predsedniku Vladimiru Putinu da nadoknadi izgubljeni prihod nakon što su Sjedinjene Države, Evropa i Japan blokirali ili ograničili uvoz.

„Rusija povećava snabdevanje Kinom gasom“, rekao je Zubkov na Boao forumu za Aziju. „Snabdevanje gasom gasovodom Snaga Sibira uskoro će dostići ugovoreni godišnji obim od 38 milijardi kubnih metara, odnosno 1,3 triliona kubnih stopa.

Gazprom pregovara sa državnom China National Petroleum Corp. o projektu snabdevanja gasom kroz Mongoliju koji je projektovan da nosi 50 milijardi kubnih metara (1,8 triliona kubnih stopa), kaže Zubkov.

„Rusija je otvorena za saradnju sa drugim azijskim zemljama u snabdevanju čistom energijom“, rekao je Zubkov.

Takođe na forumu, zamenik predsednika agencije za planiranje kineskog kabineta rekao je da će Peking uravnotežiti svoje planove za smanjenje emisije ugljenika sa potrebom za energetskom bezbednošću. Kina je najveći emiter industrijskih gasova koji menjaju klimu.

Vladajuća Komunistička partija je pojačala eksploataciju uglja i izgradnju proizvodnih stanica na ugalj nakon što su nestašice struje krajem 2021. izazvale nestanke struje i primorale fabrike u nekim oblastima da se privremeno zatvore. Si je 2020. rekao da će emisije ugljenika dostići vrhunac do 2030. godine, ali nije najavio ciljni nivo.

„Aktivno i razborito ćemo promovisati ‘ugljeničnu neutralnost’“, rekao je Zhao Chenkin iz Nacionalne komisije za razvoj i reformu. „Međutim, moramo uravnotežiti te odnose sa energetskom bezbednošću i razvojem“.