Andrij Jermak: Prikupljamo sve činjenice o ruskim zločinima i kršenju ljudskih prava

Andrij Jermak: Prikupljamo sve činjenice o ruskim zločinima i kršenju ljudskih prava

Ukrajinska uprava je napravila veb sajt https://humanrights.gov.ua/ za efikasno prikupljanje i obradu informacija o kršenju ljudskih prava od strane Ruske Federacije tokom rata, rekao je šef kabineta predsednika Andrij Jermak.

„Prikupljene činjenice će se koristiti kao dokaz za odbranu i zastupanje Ukrajine u Evropskom sudu za ljudska prava i Međunarodnom sudu pravde. Predsednik Volodimir Zelenski je svojim ukazom već ovlastio odgovorne da zastupaju i brane interese Ukrajine u Međunarodni sud pravde UN u slučaju protiv Rusije po optužbama za genocid. I takvih slučajeva će biti još“, naglasio je on.

Zamenica šefa kabineta predsednika Julija Sokolovska napomenula je da su Kancelarija predsednika, Ministarstvo pravde Ukrajine, Ministarstvo spoljnih poslova i Predstavništvo predsednika Ukrajine u Autonomnoj Republici Krim uspeli da koordiniraju napore, pridobiti podršku partnera i brzo kreirati međuvladinu platformu, koja će pomoći u prikupljanju dokaza o kršenju ljudskih prava u našoj zemlji.

Dobijene informacije će omogućiti krivično gonjenje Ruske Federacije i odbranu interesa Ukrajine u međunarodnim sudovima“, rekla je ona.

Za evidentiranje kršenja ljudskih prava i/ili počinjenih zločina, potrebno je popuniti formular, opisati činjenicu kršenja ljudskih prava od strane agresora, priložiti dostupne dokaze: fotografije, video zapise, dokumente, podatke o svjedocima, žrtvama.

Sve informacije i svedoci koji će ih dati biće pod pouzdanom zaštitom. Informaciju će obraditi kvalifikovan tim advokata i pripremiti za zaštitu interesa naše države. Baza dokaza će se koristiti samo u sudskim sporovima Ukrajine protiv Ruske Federacije u skladu sa međunarodnim standardima pravosuđa.

Prema rečima zamenice ministra pravde za evropske integracije Valerije Kolomijeca, Ministarstvo pravde Ukrajine već osam godina vodi efikasan pravni rat protiv Ruske Federacije u okviru Evropskog suda za ljudska prava.

„U prvoj nedelji punih ruskih neprijateljstava u Ukrajini, ubedili smo sud da preduzme mere predostrožnosti protiv Ruske Federacije, koje se sada automatski primenjuju na svaku pojedinačnu prijavu koju ljudi već podnesu Sudu protiv Ruske Federacije. ovaj portal će nam pomoći da efikasnije i brže uspostavimo rad na zaštiti prava naroda Ukrajine tokom vojne agresije zemlje osvajača“, rekla je Valerija Kolomiets.