Amazon obustavlja isporuke i „striming“ u Rusiju i Belorusiju

Amazon obustavlja isporuke i „striming“ u Rusiju i Belorusiju

Internet maloprodajni gigant prekida usluge kao kaznu za sukob u Ukrajini.

Amazon je prestao da isporučuje maloprodajne proizvode kupcima u Rusiji i Belorusiji, objavila je kompanija u blog postu u utorak. Takođe više neće emitovati Prime sadržaj kupcima u Rusiji i saopštio je da više neće primati nove ruske ili beloruske kupce za Amazon Veb usluge niti dozvoliti bilo kome iz tih zemalja da postanu prodavci trećih strana.

Jedna igra – „Novi svet“ – koju Amazon prodaje u Rusiji takođe neće više primati nove porudžbine.

Sve je ovo velika suprotnost onome što Amazon radi za Ukrajinu, uključujući doniranje 5 miliona dolara za „podršku pogođenima“, uparivanje donacija „preko 10.000 zaposlenih“ i partnerstvo sa gomilom nevladinih organizacija kako bi prevezli ogromne sume za prikupljanje sredstava u Ukrajinu. , gde bi trebalo da završi u rukama grupa za pomoć „Save the Children“ i „Crvenog krsta“.

Imperija Džefa Bezosa nema centre za podatke, infrastrukturu ili kancelarije u Rusiji, kao što je istaknuto u sopstvenoj izjavi kompanije, tako da očigledno nije imalo mnogo zaposlenih za otpuštanje, a nije jasno ni koliki je zapravo posao kompanije. radili sa ruskim kupcima – čak i tokom pandemije, kada je Amazon činio u potpunosti polovinu dolara za onlajn kupovinu potrošenih u SAD, Rusi su pronašli niže cene, lakšu obradu plaćanja i bolji izbor kod domaćih onlajn prodavaca.

Sukob u Ukrajini mogao bi da ukloni Amazonove šanse da ikada zauzme rusko tržište ako ostane van zemlje tokom dužeg perioda. Ozon, ruski sajt za e-trgovinu koji je nazvan „Ruski Amazon“, bio je toliko uspešan nakon godinu dana pandemije da je počeo da trguje na američkim berzama pre nego što su finansijske sankcije uvedene nakon invazije Ukrajine onemogućile trgovati u SAD krajem prošlog meseca, ali kompanija – kao i konkurenti Vildberries i Iandek – nastavljaju da obavljaju e-trgovinu u Rusiji.