Značajna razaranja viđena u Makarivu, ukrajinskom selu 30 milja zapadno od Kijeva

Značajna razaranja viđena u Makarivu, ukrajinskom selu 30 milja zapadno od Kijeva

Veliki deo Makariva, sela 30 milja zapadno od Kijeva, pretrpeo je značajnu štetu od očiglednih ruskih vazdušnih napada.

Si-En-En je geolocirao i potvrdio autentičnost fotografija objavljenih na društvenim mrežama u subotu, koje pokazuju veliku štetu na stambenim kompleksima, školama i medicinskoj ustanovi.

Oštra slika iz Makariva pokazuje veliku rupu u severnom zidu stambene zgrade. Mnoge zgrade na fotografijama su oštećene na svojim severnim fasadama, što ukazuje da su vojni udari koji su ih pogodili ruski.

Nekoliko stotina metara istočno od te stambene zgrade, takođe je značajno oštećeno obdanište.

Može se primetiti da se dim i dalje izdiže iz zgrade, krov je potpuno urušen, a prozori su razneseni.

Rusko Ministarstvo odbrane je više puta tvrdilo da ne gađaju civile.

U drugoj stambenoj zgradi zapadno od škole, druga fotografija prikazuje uništene krovove i brojne stambene zgrade na gornjim spratovima.

Južno od škole, Medicinski i dijagnostički centar Adonis-Makariv gori. Ulica ispred nje je zatrpana ruševinama, a prozori su razneseni iz centra.

Fotografija snimljena na ulici ispred centra pokazala je da je ruševine ispred njega sve što je ostalo od prednje fasade zgrade okrenute prema severu.

Neposredno zapadno od škole i medicinskog centra, u blizini centra Makariva, uočen je masivni krater na putu. U pozadini se vidi kako gori medicinski centar. Pored tog kratera, druga fotografija pokazuje da je pogođena stambena zgrada sa trgovinom u prizemlju.

U centru grada, kulturni centar u kojem se takođe nalaze vladine i policijske kancelarije pogođen je štrajkom. Deo zgrade je uništen, a činilo se da je struktura na krovu bila posečena nekom vrstom municije.

„Slava Ukrajini! Slava herojima“ pisalo je na velikom natpisu ispred zgrade.

Južno od centra Makariva, značajna šteta je pretrpela i predškolska ustanova. Prozori su razneseni, a delovi krova izgleda da su oštećeni.