Sankcije bi mogle dovesti do toga da kreditori izgube milijarde u ruskim kreditima

Sankcije bi mogle dovesti do toga da kreditori izgube milijarde u ruskim kreditima

Zamrzavanje imovine zemlje moglo bi biti bumerang za zapadne investitore.

Rusija bi zapadnim investitorima mogla da ostavi ogromne gubitke ako joj ne bude dozvoljeno da isplati vlasnike obveznica zbog zamrzavanja njenih deviznih sredstava u inostranstvu.

Prema podacima Svetske banke, zemlja se bliži neizvršenju obaveza, međutim, analitičari ističu da je to tehnička stvar zbog činjenice da Rusija može da plati svoj dug koristeći rublju umesto valute u kojoj su izdate obveznice.

Rusija je „u kvadratnoj neispunjenoj teritoriji“, rekla je glavna ekonomista Svetske banke Karmen Rajnhart, prenosi Rojters. Ona je dodala da tu zemlju „agencije još uvek ne ocjenjuju kao selektivno zadanu, ali je veoma blizu“. Prema Rajnhartu, isto važi i za Belorusiju.

Agencija za ocenjivanje Fitch snizila je u utorak suvereni rejting Rusije na teritoriju smeća, rekavši da je neizbežna obaveza. Rusija treba 16. marta da isplati 107 miliona dolara za isplatu kupona na dve obveznice. Strane banke imaju izloženost od nešto više od 121 milijardu dolara prema Rusiji, od čega je veći deo koncentrisan u evropskim zajmodavcima, prema podacima Banke međunarodnih poravnanja koje citira Rojters.

Rusija nije u stanju da vrati kreditorima u stranoj valuti jer su ograničenja na njen bankarski sistem koja su nametnuli EU i SAD dovela do toga da su rezerve vredne stotine milijardi dolara koje je Moskva godinama gomilala zamrznute u inostranstvu i van domašaja. Zemlja je takođe efektivno odsečena od međunarodnih tržišta novca.

Rusija ostaje pri stavu da će platiti svoj dug, ali u svojoj nacionalnoj valuti, ako devizne rezerve zemlje ostanu zamrznute. Prošle nedelje, predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o servisiranju stranog duga, dozvoljavajući Rusiji i ruskim kompanijama da plaćaju stranim poveriocima u rubljama, kao način sprečavanja neplaćanja. Prema uredbi, plaćanja će se smatrati izvršenim ako su izvršena u rubljama po zvaničnom kursu centralne banke.

Odluka Fiča da snizi rejting duga Rusije u stranoj valuti na neminovno neispunjenje obaveza zasnovana je na tehničkim karakteristikama, sugerisao je vodeći ruski investitor za RIA Novosti u sredu. Fič očekuje da će Rusija plaćati evroobveznice u valuti koja je drugačija od one u kojoj su hartije od vrednosti izdate, objasnio je generalni direktor Arikapital Investment fonda Aleksej Tretjakov.

Ako dužnik želi da izvrši plaćanje u drugoj valuti, potrebno je izvršiti restrukturiranje duga i većina vlasnika obveznica mora da pristane na restrukturiranje – ako se to ne desi, onda dolazi do kašnjenja, kaže on.

Ruska centralna banka je uvela niz mera da zadrži devize koje ima. Regulator je uveo ograničenja na razmenu valuta unutar Rusije, ograničio transfer novca u inostranstvo, više nego udvostručio kamatne stope na 20%, privremeno zabranio ruskim brokerima da prodaju hartije od vrednosti koje drže stranci i suspendovao isplatu kamata stranim investitorima.

Pored toga, ruska vlada je eliminisala porez na dodatu vrednost (PDV) na kupovinu zlata od strane pojedinaca kako bi građanima Rusije dala priliku da investiraju u plemeniti metal, a ne u stranu valutu.