Zelenski poručuje Rusima: „Spasite svoje sinove od rata“

Zelenski poručuje Rusima: „Spasite svoje sinove od rata“

U video poruci objavljenoj na Fejsbuku u sredu uveče, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se Rusima i poručio im: „Spasite svoje sinove od rata“.

Zelenski je rekao da Ukrajina nikada nije ugrozila bezbednost Rusije i dodao da ruski propagandisti „lažu o ratu koji se plaća vašim porezima“.

Ukrajinci, kako je rekao, čine sve što mogu da vrate mir na svoju zemlju.

„Ne vašoj — našoj zemlji. Našem narodu. Činimo sve da ovaj rat okončamo. A kada uspemo, to će se sigurno desiti, bićete sigurni bar u jedno: vaša deca više neće biti slana u umru na našoj zemlji, na našoj teritoriji“, rekao je on.

Ukrajinski predsednik je rekao da je prvobitni plan Rusije „već propao“ u prva dva dana invazije, ali Rusija i dalje „dobija ljudsku snagu svuda“.

„Oprema. Vazdušne bombe, projektili. Traže se plaćenici širom sveta. Svaki ološ sposoban da puca na civile“, rekao je Zelenski.
„Ruske trupe uništavaju naše gradove. Ubijaju civile neselektivno. Siluju žene. Otimaju decu. Pucaju na izbeglice. Hvataju humanitarne konvoje. Bave se pljačkom. Pale muzeje, dižu u vazduh škole i bolnice. Meta su im univerziteti, stambeni kvartovi. … Bilo šta! Ruske trupe ne poznaju granice zla“.

Ključni razgovori: Zelenski se osvrnuo na tri predstojeća sastanka sa svetskim liderima — Samit NATO-a, Samit EU i Samit G7 — i rekao da političari treba da podrže slobodu Ukrajine.
„Na ova tri samita videćemo ko je prijatelj, ko partner, a ko nas je izdao za novac“, rekao je on.

Predsednik je ponovio svoje zahteve za zonu zabrane letova iznad Ukrajine, rekavši da ukrajinsko nebo nije zaštićeno od ruskih bombi i da Kijev nije dobio avione, savremeno protivraketno oružje ili tenkove.