Zelenski: Mariupolj se „pretvorio u pepeo“, ali će grad „preživeti“

Zelenski: Mariupolj se „pretvorio u pepeo“, ali će grad „preživeti“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju objavljenom u ponedeljak da je ukrajinski lučki grad Mariupolj „pretvoren u pepeo“ ruskom vojnom agresijom, ali je dodao da će grad „preživeti“.

Mariupolj, koji je prije rata bio dom za oko 450.000 ljudi, bio je pod gotovo stalnim napadom ruskih snaga od početka marta sa satelitskim snimcima koji pokazuju značajna razaranja stambenih područja.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je u ponedeljak da je „ono što se dešava u Mariupolju masovni ratni zločin“.

Zelenski je u svom obraćanju ponovo pozvao Ukrajince da „učine sve što mogu da odbrane našu zemlju, da spasu naš narod“.

Otkako je ruska invazija na Ukrajinu počela krajem februara, „vidimo sve više i više [ukrajinskih] heroja. Nekada obični Ukrajinci, a sada pravi borci“, rekao je on.

Ukrajinski lider je takođe rekao da se obični građani Ukrajine „podižu“ do te mere da Rusija „ne veruje da je to realnost“ i dodao: „nateraćemo Rusiju da poveruje“.

„Borite se, nastavite da se borite i pomozite“, pozvao je Ukrajince.