Ukrajini potrebne odluke o isporuci modernih tenkova

Ukrajini potrebne odluke o isporuci modernih tenkova

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su Kijevu potrebni saveznici da odluči da li će isporučiti moderne tenkove kako bi ojačali odbranu zemlje od Rusije, piše Rojters.

Iako Berlin i Vašington nisu zvanično potvrdili tu vest, izvori su rekli Rojtersu u utorak da će Nemačka poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dozvoliti drugim zemljama da učine isto, dok bi Sjedinjene Države mogle da isporuče tenkove Abrams.

Zelenski je rekao da se ne radi o pet, 10 ili 15 tenkova, pošto su potrebe Ukrajine veće, već o donošenju konačnih odluka o stvarnim isporukama.

„Diskusije se moraju završiti odlukama“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. „Odluke o stvarnom jačanju naše odbrane od terorista. Saveznici imaju potreban broj tenkova. Kada se donesu potrebne teške odluke, rado ćemo vam se zahvaliti za svaku važnu odluku.“

Socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca bile su oprezne u pogledu poteza koji bi mogli da podstaknu Rusiju na eskalaciju rata i onoga što smatraju rizikom da NATO alijansa bude uvučena u sukob.

Zelenski je ponovio tvrdnju Ukrajine da Rusija planira novi talas agresije, a prvi znaci su već vidljivi u širem regionu Donbasa na jugoistoku Ukrajine.

„Okupatori već povećavaju pritisak oko Bahmuta i Vuhledara i drugde“, rekao je Zelenski.

„I žele da povećaju pritisak u većem obimu.“

Borbe oko istočnog grada Bahmuta su se pojačale poslednjih nedelja, a Rusija tvrdi da je u svojoj kampanji tamo postigla niz uspeha.