Zelenski prokomentarisao navode o „ukrajinskom planu“ da digne u vazduh Severni tok

Zelenski prokomentarisao navode o „ukrajinskom planu“ da digne u vazduh Severni tok

Predsednik Vladimir Zelenski je u sredu naglasio da Ukrajina nema nikakve veze sa sabotažom ruskih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog septembra, prenosi „Evropska istina“.

Komentarišući najnovije medijske izveštaje o navodnom planu ukrajinske vojske da digne u vazduh Severne tokove, Zelenski je naglasio da „Ukrajina ništa slično nije uradila“.

„Ja sam predsednik i dajem odgovarajuća naređenja; nisam znao ništa, 100 odsto. Rekao sam: „Pokažite nam dokaze. Ako je naša vojska ovo uradila, pokažite nam dokaz“, rekao je Zelenski u intervjuu izdanju grupe Aksel Špringer.

The Washington Post (WP) je objavio materijal prema kojem su zapadne specijalne službe navodno znale za plan uništavanja Severnog toka-1 i Severnog toka-2 uz učešće ukrajinske vojske. Njegova svrha je bila da spreči Rusiju da nastavi sa izvozom gasa u EU.

Ovaj plan, tvrdi WP, navodno su otkrili obaveštajci jednog od evropskih saveznika SAD i prosledili ga Centralnoj obaveštajnoj agenciji u junu 2022. Njeni učesnici je trebalo da se jave glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom. Ali izgleda da je postojeći plan suspendovan, a nema dokaza da ga je Ukrajina sprovela.

Podsetimo, u martu su se u zapadnim medijima pojavili materijali koji sugerišu da bi iza eksplozije gasovoda mogle da stoje nevladine grupe, među kojima bi mogli biti i Rusi i Ukrajinci. Tada je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da Ukrajina nije umešana u eksplozije i ponudio da se analizira kojim igračima bi moglo biti potrebno takvo curenje informacija.

Krajem aprila danski mediji su dobili informaciju iz vojnih izvora da se ruski brod SS-750 nalazi u blizini Severnih tokova četiri dana pre eksplozija.

U maju je javno objavljena zajednička istraga novinara iz Severne Evrope prema kojoj su ruski brodovi najmanje tri puta posetili područja eksplozija na ograncima ruskog gasovoda Severni tok, jedan od njih pet dana pre incidenta.