Rusija upozorava Ukrajinu da ne napada najveću nuklearnu elektranu u Evropi

Rusija upozorava Ukrajinu da ne napada najveću nuklearnu elektranu u Evropi

Moskva će uzvratiti na sve pokušaje Kijeva da ugrozi kritičnu infrastrukturu nuklearne elektrane Zaporožje ili grada Energodara, izjavila je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Rusija će izuzetno oštro odgovoriti na bilo kakve napade Ukrajine na ZNPP, kritične infrastrukturne objekte – uključujući vodove za napajanje stanice – i, naravno, Energodar, gde žive zaposleni u ovom objektu i njihove porodice“, rekla je Zaharova novinarima tokom dnevni brifing.

Ranije tokom dana, ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je uništavanje brane Kahovka „varvarskim činom“ koji je izazvao „masovnu ekološku i humanitarnu katastrofu“ nizvodno. Rusija je istakla da su ukrajinske vlasti otvorile brane na drugoj hidroelektrani dalje uz reku Dnjepar, očigledno namerno pojačavajući poplave.

Zaharova je napomenula da uništavanje brane Kahovka već prijeti da poremeti vodosnabdijevanje sistema za hlađenje reaktora ZNPP, što bi potencijalno moglo izazvati topljenje. Kineski i ruski ambasador pri UN upozorili su Savet bezbednosti na ovu mogućnost u utorak uveče.

„Takođe ne isključujemo pokušaj provokacije protiv Zaporoške NE“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja Savetu bezbednosti, napominjući da UN uporno odbijaju da osude ukrajinske napade na postrojenje, „iako je svima je očigledno sa koje strane dolaze.”

Ukrajinska artiljerija je prošle godine više puta gađala Zaporošku elektranu, prema dokazima koje je Rusija dostavila UN. Kijev je u septembru priznao da je njegova artiljerija pogodila Energodar. Ukrajinski komandosi su takođe pokušali da zauzmu objekat uoči posete posmatračke misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ne uspevši da ostvare svoj cilj nakon brze reakcije ruskih bezbednosnih snaga.

Šef IAEA Rafael Grosi insistirao je u utorak da „ne postoji neposredan rizik po bezbednost elektrane“. Evgenij Balicki, vršilac dužnosti guvernera ruske Zaporoške oblasti, rekao je da je trenutni nivo vode u rezervoaru „nerutinski“, ali i dalje „prihvatljiv“.

Zaporoška elektrana je najveća atomska elektrana u Evropi, sa šest reaktorskih jezgara koja mogu da proizvedu po gigavat električne energije. Ruske trupe ga kontrolišu od marta prošle godine. Region u kome se nalazi izglasao je pridruživanje Rusiji u septembru 2022. godine, iako Ukrajina tvrdi da je nelegalno okupiran.