Zamenica ukrajinskog premijera: Napad na Marijupolj nešto lično za Putina

Zamenica ukrajinskog premijera: Napad na Marijupolj nešto lično za Putina

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk ocenila je da je napad na Marijupolj nešto lično za ruskog predsednika Vladimira Putina, jer nije uspeo da ga osvoji 2014. u vreme kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

„Mislim da Putin sprovodi ličnu osvetu nad stanovnicima Marijupolja, nakon što nije uspeo da osvoji grad 2014. To je kolektivno kažnjavanje jer su odbili da budu pod ruskim patronatom“, kazala je Vereščuk za francuski list Liberasion.

Istakla je da su i dalje neuspešni pokuašaji da se ovom lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine dostavi humanitarna pomoć, prenosi BBC.

„Da Putin to želi, humanitarni koridor iz Marijupolja bi već bio otvoren. Rusi uništavaju bolnice, pozorišta u kojima se nalaze raseljeni ljudi… džamije, crkve, ništa ih ne zaustavlja“, kazala je ona.

Veruje se da je i dalje 300.000 ljudi zarobljeno u opkoljenom Marijupolju, bez struje, hrane ili vode, koji je pod stalnim bombardovanjem.

Marijupolj je najveća trgovinska luka Ukrajine na Azovskom moru, i ima oko 450.000 stanovnika. Takođe je ključni grad na kopnenoj ruti Rusija-Krim.