Ukrajina: UN  da dozvoli Zelenskom da se obrati

Ukrajina: UN da dozvoli Zelenskom da se obrati

UJEDINjENE NACIJE – Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana trebalo bi u petak da razmotri predlog da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obrati na godišnjem skupu svetskih lidera sledeće nedelje sa unapred snimljenim video snimkom, piše Rojters.

Diplomate očekuju da će Rusija raspisati glasanje o predloženoj odluci, koju je izradila Ukrajina. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je u sredu da se Rusija protivi da se Zelenskom dozvoli da govori putem videa.

„Zelenski savršeno dobro putuje po zemlji… ali ne može da dođe ovde. A ako vi ne možete da dođete, to znači da šaljete svog predstavnika da govori na Generalnoj skupštini“, rekao je Nebenzja novinarima.

U belešci članovima Generalne skupštine, koju je Rojters video, ukrajinska misija UN je rekla da Zelenski „ne može lično da učestvuje na sastancima Generalne skupštine zbog tekuće agresije Rusije na Ukrajinu“.

Trenutno je planirano da se obrati na skupu UN na visokom nivou u sredu, 21. septembra.

U nacrtu odluke koji će biti razmatran u petak navodi se da se njime neće postaviti „presedan za buduće opšte debate i mandatne sastanke na visokom nivou planirane za buduće nedelje na visokom nivou“.

U poslednje dve godine svetskim liderima je bilo dozvoljeno da podnesu video izjave zbog pandemije COVID-19, ali se ove godine očekuje da otputuju u Njujork da govore u sali Generalne skupštine UN.

U roku od nedelju dana od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, skoro tri četvrtine Generalne skupštine glasalo je za ukor Moskve i zahteva od nje da povuče svoje trupe. Tri nedelje ponovo je velikom većinom osudila Rusiju zbog stvaranja „strašne“ humanitarne situacije.