SAD: Nestašica komponente goriva zbog štrajka železnice

SAD: Nestašica komponente goriva zbog štrajka železnice

NjUJORK – Neki vozovi koji prevoze komponente goriva ka severoistoku SAD zaustavljeni su u pripremi za moguće zatvaranje železnice u narednim danima, izjavila su u sredu dva izvora upoznata sa situacijom, prenosi Rojters.

Najsjevernije države istočne obale oslanjaju se na željezničke pošiljke kako bi dopunile isporuke plinovoda iz Zaljeva SAD. Region je među najvećim potrošačima goriva u zemlji, gde podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazuju da su u julu zalihe lož ulja i dizela dostigle najniže nivoe u najmanje tri decenije.

Glavne željeznice, uključujući Union Pacific i Berkshire Hathaway, moraju postići probni dogovor sa tri sindikata koji predstavljaju 60.000 radnika u petak prije 01:01 kako bi spriječili gašenje.

Jedinični vozovi za severoistok koji prevoze robu, uključujući etanol i sirovu naftu, već su stali, rekla su dva izvora Rojtersu pod uslovom anonimnosti.

Sve železnice se spremaju da obustave rad sledećeg dana, rekao je portparol Norfolk Southern-a koji je odbio da dalje komentariše. Putnički železnički operater Amtrak već je otkazao sve međugradske rute širom zemlje jer njihovi vozovi saobraćaju uglavnom na teretnim linijama izvan severoistoka SAD.

Širom zemlje, zalihe destilata, koje uključuju lož ulje i dizel, su na najnižim nivoima sezonski od 2000. godine, prema podacima EIA.

Situacija je teža u Novoj Engleskoj i centralnoatlantskim državama. U tom regionu, koji se proteže od Mejna do Merilenda, zalihe su na 16,6 miliona barela, što je najniže u sezoni od kada je EIA počela da čuva podatke 1990.

Neki otpremnici, očekujući gašenje, već su prestali da transportuju opasne materijale širom SAD, uključujući komponente za mešanje goriva.

„Već imam kompanije koje su ograničavale svoju proizvodnju znajući da će to doći i sada će morati da se suoče sa muzikom i da se ugase“, rekao je Tom Vilijamson, broker vagona i vlasnik Transportation Consultants-a, koji upravlja sa preko 2.000 vagona.

On je rekao da je proteklih dana bio zauzet komunikacijom sa klijentima koji počinju da gase proizvodnju opasnih materija.

Gornji severoistok se oslanja na železnicu za isporuke sirove nafte, prirodnog gasa i goriva više nego drugi regioni zbog nedostatka cevovoda. Nova Engleska većinu prirodnog gasa koji koristi za grejanje kuća i peći dobija železnicom, prema konsultantskoj kući RBN Energi, što je čini ranjivom na zastoj.

„Tokom proteklih 20 godina, povećana je regionalna neravnoteža između mesta gde se proizvodi proizvode i gde se za njima traži“, rekao je Debnil Chovdhuri, potpredsednik, američki šef za preradu i marketing, S&P Global Commoditi Insights. „Ovo je povećalo potrebu za prenošenjem proizvoda sa obale Meksičkog zaliva na (severoistok)“.

Cevovodi koji prevoze gorivo i prirodni gas iz Teksasa i drugih država na jugu SAD koje proizvode naftu i gas su već puni, rekao je Čoudhuri, ostavljajući malo prostora za povećanje tokova na linijama u slučaju zatvaranja.

„Svake stvari će se zaustaviti“, rekao je jedan izvršni direktor upoznat sa železničkim operacijama u regionu, koji je zamolio da ostane bez imena. „Biće brutalno.“

U julu su guverneri država Nove Engleske napisali pismo američkoj sekretarki za energetiku Dženifer Granholm, upozoravajući je da se region suočava sa povećanim računima za grejanje tokom zime zbog nepostojanja povezanosti sa gasovodima.

Takođe su zatražili od Bajdenove administracije da suspenduje Džonsov zakon, koji zahteva da se roba koja se premešta između američkih luka prevozi brodovima izgrađenim u zemlji i u kojima radi američka posada, za isporuku LNG-a barem za deo predstojeće zime.

U 2021. godini, region Nove Engleske sa šest država dobija većinu svoje energije, ili 46%, od prirodnog gasa, prema ISO Nev England-u, regionalnom operateru električne mreže. U najhladnijim zimskim danima, mreža se takođe oslanja na naftu za gorivo za mnogo veći procenat proizvodnje električne energije.

Širom zemlje, otpremnici naftnih i hemijskih kompanija prave planove za vanredne situacije.

„Već počinjemo da vidimo uticaje“, rekao je Kris Bol, glavni izvršni direktor Kuantik-a, kompanije sa sedištem u Hjustonu koja obezbeđuje kamione i prikolice za transport hemikalija za kompanije uključujući Ekkon Mobil, Dov i LiondellBasell.

„Oni (železnice) su već ograničili ono što uzimaju i tako dobijamo priličnu količinu narudžbina za transport preko cele naše mreže“, rekao je Bol.