Ukrajina evakuiše preko 2.000 ugrožene dece

Ukrajina evakuiše preko 2.000 ugrožene dece

Ministarstvo socijalne politike je do 14. marta evakuisalo 2.274 dece iz osetljivih kategorija.

Ovo je saopštila pres služba Ministarstva socijalne politike, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je 1.837 dece evakuisano iz ustanova socijalne zaštite i sirotišta, uključujući 1.083 dece u inostranstvu.

Takođe, evakuisano je 60 hraniteljskih porodica sa 155 dece i 39 sirotišta porodičnog tipa sa 282 dece.

„859 dece iz ustanova socijalne zaštite još nije evakuisano. Od toga, 495 dece ostaje na mestu neprijateljstava. To su Harkovska, Sumska, Hersonska, Nikolajevska, Černigovska, Zaporoška regioni. Neki od njih ne mogu da se evakuišu zbog činjenice da ruske trupe ne obezbeđuju humanitarne koridore. Nadamo se da ćemo neke od njih evakuisati u bliskoj budućnosti“, rekla je ministarka socijalne politike Marina Lazebna.

Ona je naglasila da situaciju sa evakuacijom otežava činjenica da su mnogim deci potrebni posebni uslovi prevoza, poseban transport, odgovarajuće medicinsko osoblje u blizini. Trenutno ministarstvo traži mogućnosti da obezbedi sve posebne potrebe.

Kako je saopšteno, ruski predsednik Putin je 24. februara najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe su istovremeno prešle ukrajinske granice sa severa, istoka i Krima. Oni uništavaju gradove, ubijaju civile, granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a projektili pogađaju domove Ukrajinaca.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija. Oružane snage Ukrajine, uz podršku čitavog naroda, hrabro se odupiru agresiji.