Šri Lanka ukida vize za hiljade ruskih begunaca

Šri Lanka ukida vize za hiljade ruskih begunaca

Vlasti Šri Lanke nameravaju da ukinu vize stotinama hiljada Rusa i manjem broju Ukrajinaca koji borave u zemlji od početka invazije ruskih trupa na Ukrajinu, prenosi Ukrinform.

Zaposleni u migracionoj službi obavestili su građane Ruske Federacije i Ukrajine da bi trebalo da napuste zemlju u naredne dve nedelje – počev od 23. februara.

Nakon početka potpune agresije Rusije na Ukrajinu, u Šri Lanku je stiglo više od 288.000 Rusa i oko 20.000 Ukrajinaca. Međutim, nije poznato koliko je njih uredno produžilo boravak u zemlji.

Ministarstvo turizma Šri Lanke saopštilo je da agencija prima žalbe na neke ruske državljane: oni vode neregistrovane poslove u južnom delu Šri Lanke.

Međutim, kancelarija predsednika Šri Lanke Ranila Vikremesingea naložila je da se ispitaju izveštaji koje je primilo Ministarstvo turizma, očigledno pokušavajući da spreči moguće „diplomatske tenzije“.

Iz kabineta predsednika je saopšteno da su obaveštenja za napuštanje zemlje izdata bez prethodnog odobrenja vlade, a vlada još nije zvanično odlučila da ukine produženje viza za ove kategorije turista.

Ostaje nejasan tačan broj turista koji su produžili boravak nakon 30 dana trajanja turističke vize.

Kako je navedeno, nedavno je u zemlji izbio skandal oko ruskih preduzeća koja vode politiku „samo belaca“, što je izazvalo negativnu reakciju na društvenim mrežama. Među takvim poslovima su barovi, restorani, kompanije za sportove na vodi ili usluge iznajmljivanja vozila.

U nastojanju da obnovi turizam i oporavi se od najgore ekonomske krize od 2022. godine, Šri Lanka je počela da odobrava 30-dnevne vize po dolasku i nudi produženje do šest meseci.

Kako je saopšteno, češka vlada je odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine odlučila da obustavi izdavanje viza ruskim državljanima, osim u humanitarnim slučajevima. Kada je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju u zemlji prošlog septembra, ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je da Rusi koji beže iz zemlje da bi izbegli mobilizaciju ne ispunjavaju uslove za humanitarnu vizu u Češkoj.