Šef MIP-a Nemačke: Nema umora od Ukrajine

Šef MIP-a Nemačke: Nema umora od Ukrajine

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok uverava da se, uprkos ekonomskim teškoćama, nemačko društvo ne oseća umorno od podrške Ukrajini u pozadini sveobuhvatne ruske agresije.

Na pitanje da li Nemačka oseća unutrašnji „zamor od Ukrajine“ na pozadini ekonomskih nevolja, ministar je odgovorio: „Ne“.

„Mi smo demokratska zemlja, tako da svako ima svoj pogled na stvari u svetu. Ali od samog početka, velika većina Nemaca i Evropljana je u potpunosti shvatila da mi možemo biti na njihovom mestu.“ objasnila je Berbok.

Berbok je priznala da se u Nemačkoj, kao i u celom svetu, primećuje visoka inflacija, a i nemačka privreda je bila izuzetno zavisna od ruske nafte i gasa.

„U ovakvim trenucima morate da donesete ispravnu odluku da podržite Ukrajinu, mir. Ali morate da objasnite ljudima zašto to moramo da uradimo. I takođe morate da radite sa drugim socijalnim programima kako biste se suprotstavili negativnim posledicama za obične ljudi i porodice. A to pokušavamo da uradimo“, zaključila je ona.

Analena Berbok je početkom septembra boravila u Kijevu u svojoj četvrtoj poseti od početka ruske agresije. Posle toga je rekla da je protivvazdušnu odbranu Ukrajine potrebno ojačati u narednim mesecima.