UN: Rusko-ukrajinski mirovni pregovori su „daleko”

UN: Rusko-ukrajinski mirovni pregovori su „daleko”

Malo je verovatno da će do mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine doći u skorije vreme, priznao je generalni sekretar UN Antonio Guteres u izjavi datoj na konferenciji za novinare u sredu.

„Bio bih srećan da postanem posrednik između Rusije i Ukrajine za postizanje mirovnih pregovora, ali to je još daleko“, rekao je šef UN.

Tokom konferencije za novinare, Gutereš je takođe rekao da će učiniti „sve što je moguće“ kako bi ponovo uspostavio crnomorski dogovor o žitu, koji je trebalo da olakša izvoz ukrajinskog žita usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Rusija je raskinula učešće u sporazumu sredinom jula, navodeći da Zapad nije ispunio nijednu od svojih obaveza iz sporazuma.

Na kraju, Gutereš je najavio da će uskoro održati sastanke sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je u početku pomogao u posredovanju u Inicijativi za žito Crnog mora prošle godine.

„Odlučan sam da učinim sve što je moguće da se ponovo uspostavi Crnomorska inicijativa za žito“, rekao je Gutereš, ne otkrivajući kada će se tačno razgovarati sa pomenutim zvaničnicima.

U međuvremenu, portparol Bele kuće Džon Kirbi takođe je izjavio da Vašington trenutno ne vidi nikakvu priliku da reši ukrajinski sukob, barem ne pod sopstvenim uslovima.

„Očigledno je da se to neće dogoditi trenutno“, rekao je on za RIA vesti u sredu, na pitanje o mogućnosti rešavanja krize u Ukrajini.

Američki zvaničnik je dalje naveo uslove za mir koji bi odgovarali Vašingtonu, među kojima je naveo potpuno povlačenje ruskih trupa sa teritorija koje Kijev tvrdi kao svoje i poštovanje suvereniteta Ukrajine.

Rusija je, zauzvrat, više puta insistirala da je otvorena za pregovore, ali je naglasila da Kijev treba da se suoči sa „realnošću na terenu“ i da stvori uslove neophodne za takve razgovore.

„Kijevski režim će morati da započne ovaj razgovor priznavanjem realnosti koja je nastala otkako je Kijev… odbio rešavanje pitanja mirnim putem“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak.

Kijev je, u međuvremenu, insistirao na promovisanju takozvane „formule mira Zelenskog u deset koraka“, koja poziva na potpuno povlačenje ruskih trupa sa bivših ukrajinskih teritorija, reparacije Moskvi i tribunal ruskih lidera.