Rusija pogađa ukrajinske lučke objekte, Kijev izveštava o napretku na frontu

Rusija pogađa ukrajinske lučke objekte, Kijev izveštava o napretku na frontu

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Rusija u utorak napala ukrajinsku lučku infrastrukturu i objekte za skladištenje žitarica, ali je takođe prijavila određeni napredak na linijama fronta u tromesečnoj kontraofanzivi njenih snaga, prenosi Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski govorio je o „dobrim detaljima“ sa fronta bez daljeg objašnjenja i rekao da Ukrajina jasno razume gde da izvrši pritisak da se to oseti u Moskvi.

„Sankcije nisu dovoljne. Biće i više naših ukrajinskih akcija protiv terorističke države“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. „Sve dok traje agresija Rusije, Rusija mora da oseća svoje gubitke.

Ilija Jevlaš, portparol snaga na istoku, rekao je nacionalnoj televiziji da su ukrajinske trupe „uživale u uspehu“ u selima u blizini Bahmuta, ključnog grada koji su ruske snage zauzele u maju posle nekih od najtežih borbi u 19-mesečnom ratu.

Portparol trupa na jugu, Oleksandr Štupun, rekao je za novinski sajt Espreso TV da ukrajinske trupe kopaju i spremne su da krenu na selo Verbove u okviru svog napredovanja ka Azovskom moru. Ruske trupe su dovodile rezerve.

Verujem da ćemo uskoro imati dobre vesti“, rekao je Štupun.

Dvosatni ruski udari tokom noći bili su fokusirani na okrug Izmail za izvoz žitarica, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Oleh Kiper, guverner južne Odeske oblasti koja obuhvata luke na Dunavu Izmail i Reni, rekao je da je oštećena zgrada graničnog prelaza, skladišta i više od 30 kamiona i automobila, kao i da su dve osobe povređene.

Ukrajinska vojska saopštila je da su operacije na međunarodnom kontrolnom punktu obustavljene. Vozila su privremeno preusmerena.

Napad je bio najnoviji na žitarice i lučke objekte od jula, kada je Rusija odustala od sporazuma koji je obezbeđivao sigurne crnomorske ukrajinske isporuke žitarica za borbu protiv globalne krize hrane.

Ukrajina, veliki svetski proizvođač i izvoznik žitarica, od tada je pojačala izvoz preko Dunava.

„Neprijatelj je gađao luku i graničnu infrastrukturu Dunava“, saopštilo je generalno tužilaštvo, objavljujući fotografije razbijenih silosa za žito i zapaljenih kamiona. „U napadu su povređena dva vozača kamiona. Oštećene su žitnice, upravne zgrade i teretna vozila.“

Vojska je saopštila da je oboreno 26 od 38 iranskih dronova koje je Rusija tokom noći lansirala na Ukrajinu.

U njemu se navodi da su se pored Odeske oblasti, pod vatrom našle i Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast.

Prema lokalnim tužiocima, 12 ljudi je povređeno u Hersonskoj oblasti u nekoliko ruskih napada.

Ruski raketni udar oštetio je i lokalno preduzeće u južnom gradu Krivoji Rogu, rekao je njegov gradonačelnik, a guverner centralne Čerkaske oblasti rekao je da je pogođen neodređeni infrastrukturni objekat.

Nije bilo izveštaja o smrtnim slučajevima u napadima.

Kijev je uzvratio sve većim brojem napada unutar Rusije i Krima koji je okupirao Rusiju. U junu je pokrenula kontraofanzivu za koju kaže da postepeno ostvaruje dobitke u oblastima koje je okupirala Rusija u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Guverner ruske Kurske oblasti rekao je da je u poslednjem prijavljenom napadu prekinuta struja za oko sedam naselja. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je bespilotna letelica uništena iznad Kurske oblasti oko 5:30 ujutro (02:30 GMT).

Rojters nije mogao da proveri izveštaje nijedne strane.