Šmihal: Zabrana ulaska Rusima je pitanje bezbednosti i pravde

Šmihal: Zabrana ulaska Rusima je pitanje bezbednosti i pravde

Rusi koji podržavaju rat protiv Ukrajine i ubijanje civila ne bi trebalo da posećuju zemlje EU koje cene život, mir i slobodu.

„Zabrana ulaska Rusima u EU se odnosi na bezbednost i pravdu. Ljudi koji podržavaju rat i ubijanje civila ne bi trebalo da posećuju zemlje sa takvim vrednostima kao što su život, mir i sloboda“, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na Tviteru.

Šmihal je takođe izrazio zahvalnost partnerima koji su podržali ovu inicijativu, posebno Češkoj, što je promovišu u institucijama Evropske unije.

Kako je saopšteno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je zemlje EU da obustave izdavanje viza građanima Rusije. On je naveo da EU ne treba da se pretvara u „supermarket” koji je dostupan svakome ko može sebi da priušti da je poseti.

„Trebalo bi da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terora neće koristiti šengenske vize“, rekao je predsednik.

Jan Lipavski, ministar spoljnih poslova Češke Republike koji trenutno predsedava Savetom EU, želi da razgovara o opštoj suspenziji viza za ruske državljane na sastanku ministara spoljnih poslova EU krajem meseca u Pragu.