Ofanziva Ukrajine postaje neizbežna

Ofanziva Ukrajine postaje neizbežna

Ukrajinske snage bi mogle pokušati da napreduju na severu Donjecke Narodne Republike (DNR) „u vrlo bliskoj budućnosti“, rekao je u četvrtak šef DNR Denis Pušilin.

U video obraćanju objavljenom na Telegramu, Pušilin je situaciju u toj oblasti opisao kao „izuzetno tešku“.

„Postoje alarmantni znaci, neprijatelj je koncentrisao prilično ozbiljne snage i moguće je da će u vrlo bliskoj budućnosti pokušati da promeni situaciju i pređe u kontraofanzivu“, rekao je Pušilin.

On je sve uverio da DNR i ruske snage „čine sve što je moguće“ i da pomno prati dešavanja na frontu.

Vlasti u Donjecku su u četvrtak ujutro izvestile da je u artiljerijskim udarima ukrajinskih snaga na grad šest osoba poginulo, a sedam povređeno.

Ukrajinske snage su nedavno napredovale do granice sa Donjeckom, zauzevši gradove Balakleju i Izijum i preteći Krasnom Limanu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u sredu da je njegov generalštab odlučio da prerasporedi ruske snage iz oblasti Harkov kako bi „ojačao udarne sposobnosti ruskih snaga u Donbasu“.

Šojgu je takođe rekao da su svi pokušaji ukrajinske vojske da napreduje na Hersonskom frontu, između Nikolajeva i Krivog Roga, osujećeni „značajnim gubicima“.

Prema Šojguu, Kijev je planirao svoje operacije „isključivo da stvori iluziju pred zapadnim pristalicama da je ukrajinska vojska u stanju da izvede ofanzivu“.

U međuvremenu, ukrajinska vlada i njene pristalice proglasile su nedavni napredak „prekretnicom“ u sukobu sa Rusijom. Predsednik Vladimir Zelenski obećao je da će „osloboditi“ ceo Donbas i delove regiona Zaporožje i Herson koje trenutno kontrolišu ruske i savezničke snage – kao i Krim, koji je glasao da se ponovo pridruži Rusiji 2014.