Odbijanje nafte i gasa je „put u pakao“ za SAD

Odbijanje nafte i gasa je „put u pakao“ za SAD

Generalni direktor JPMorgan Chase-a, Džejmi Dajmon, izričito je odbacio zahtev demokratske kongresmenke Rašide Tlaib da se njegova banka zakune da finansira buduće projekte nafte i gasa, tvrdeći da bi taj potez doveo zemlju u spiralu smrti tokom saslušanja Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma u sredu.

Tlaib je podsetio Dimona da su se JP Morgan, zajedno sa ostalih šest najvećih banaka u SAD, obavezali da smanje svoje emisije iz „kreditnih i investicionih aktivnosti“ kako bi se „usaglasili sa putevima ka neto nuli 2050. godine“. Jedini način da se tamo stigne, tvrdila je, bio je da se stavi veto na sve projekte fosilnih goriva u budućnosti.

„Odgovorite sa jednostavnim da ili ne: da li vaša banka ima politiku protiv finansiranja novih projekata nafte i gasa?“ upitao je predstavnik Minesote.

„Apsolutno ne – i to bi za Ameriku bio put u pakao“, uzvratio je Dimon.

Tlaib je pozvao nosioce dugova za studente da povuku svoje depozite u znak odmazde, pozivajući se na Dimonovo protivljenje kontroverznom planu oprosta studentskog zajma predsednika Džoa Bajdena, koji je nazvao „loše urađenim“ ranije na šestočasovnom maratonskom saslušanju. Izvršni direktor banke nije samo propustio da pomogne da se „oslobode“ ovim klijentima otpisivanjem njihovih dugova – nije mu bilo „stalo do ljudi iz radničke klase i zajednica na prvoj liniji poput naše koje se suočavaju sa ogromnim količinama visoke stope astme, respiratorni problemi, i još mnogo toga“, rekla je ona.

Tri druga izvršna direktora koja su bila prisutna na saslušanju sledila su Dimonovo vođstvo, odbijajući da zatvore vrata svojim poslovima pozajmljivanja nafte i gasa, ali su dodali da takođe ulažu u projekte obnovljive energije.

To nije bilo dovoljno za Tlaiba, koji je izjavio: „Danas živimo kroz klimatsku krizu i posvećenost neto nuli zahteva posvećenost okončanju finansiranja fosilnih goriva.

„Na kraju ćemo platiti troškove uticaja na javno zdravlje“, upozorila je ona.

Dok glavna nauka o klimi smatra da sprečavanje najgorih efekata klimatskih promena zahteva održavanje globalne temperature ispod 1,5 stepena Celzijusa iznad „predindustrijskih“ nivoa, „neto nula“ je kritikovana jer implicira da samo nadoknađivanje emisija može da zadrži temperaturu na niskom nivou, omogućavajući proizvođačima tih emisija da nastave sa uobičajenim poslovanjem sve dok plaćaju svoje obaveze prema klimatskim vlastima.