Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Lavrov pogrešio, Ukrajina nije predala Donbas i Krim

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Lavrov pogrešio, Ukrajina nije predala Donbas i Krim

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je predloge Ukrajine na pregovorima u Istanbulu kao dogovor sa „konačnim rešenjem“ pitanja Krima i Donbasa, dok je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova njegovo razumevanje nazvalo pogrešnim, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko u komentaru za UE.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da Rusija smatra rezultate razgovora u utorak u Istanbulu „kao pozitivnim korakom napred“.

„Ovo nije konačan rezultat, ali verujem da je značajan napredak činjenica da su ukrajinski pregovarači potvrdili potrebu za obezbeđivanjem vannuklearnog vanblokovskog statusa Ukrajine i potrebu da se obezbedi njena bezbednost van Severnoatlantske alijanse“ rekao je Lavrov u obraćanju novinarima u Kini .

„Kao što smatram da je napredak za ukrajinske kolege da shvate da su pitanja Krima i Donbasa konačno rešena“.

Istovremeno, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko rekao je da Lavrov pokazuje nerazumevanje pregovaračkog procesa.

„Pitanja Krima i Donbasa biće konačno rešena nakon obnavljanja suvereniteta Ukrajine nad njima. Ukrajinska delegacija je na razgovorima u Istanbulu upravo podnela Moskvi predloge kako da se postigne ovaj cilj“, saopštio je Nikolenko.

U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda razgovora ukrajinske i ruske delegacije o uslovima obnavljanja mira. Stranke nisu ništa potpisale, već su iznele konačne predloge na kojima su radili posle sastanaka 28. februara, 3. i 7. marta. Ukrajina se nada da zemlje SB UN (Britanija, Kina, Rusija, SAD, Francuska, Turska, Nemačka, Kanada, Italija, Poljska, Izrael) i druge mogu postati garant bezbednosti Ukrajine kao alternative članstvu u NATO.

U slučaju agresije na Ukrajinu, zemlje garanti moraju da održe konsultacije i pruže pomoć Ukrajini u roku od 3 dana sa oružanim snagama, oružjem i „zatvorenim“ nebom. Takve bezbednosne garancije neće funkcionisati na teritorijama Krima i ORDLO. Ukrajinska delegacija je takođe predložila da se status Krima i Sevastopolja reši u roku od 15 godina u bilateralnim razgovorima, a pitanje Donbasa u direktnim razgovorima predsednika Ukrajine i Rusije.

Šef ruske delegacije Volodimir Medinski smatra da je Ukrajina u Istanbulu izjavila spremnost da ispuni „principijelne zahteve“ Rusije, ne govoreći ništa o povlačenju trupa i jasno stavljajući do znanja da Kremlj neće praviti kompromise po pitanju Krima i Donbasa.