Kuleba: Zbog pretnje Ruske Federacije, era neutralnosti i mira u Evropi je završena

Kuleba: Zbog pretnje Ruske Federacije, era neutralnosti i mira u Evropi je završena

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da su ruska agresija u punom obimu na Ukrajinu i pretnja koju Kremlj predstavlja Evropi stavili tačku na eru mira na kontinentu i eru neutralnosti, a prenosi „Evropska istina“.

Govoreći o mogućnosti neutralnosti pojedinih zemalja u sadašnjim uslovima, šef MIP-a je rekao da svaka zemlja treba da odredi najbolji način da obezbedi sopstvenu bezbednost.

„Lično verujem da je era neutralnosti završena, kao i era mira u Evropi. Ova tužna realnost je rezultat nove revanšističke i imperijalne moći na istoku našeg kontinenta, odnosno Putinove diktature“, navodi se u saopštenju.

Kuleba je naglasio da Rusija neće stati ako dođe do invazije Ukrajine, pa je obezbeđivanje Oružanih snaga Ukrajine svim potrebnim naoružanjem „najbolji način da se osigura dugoročna bezbednost Evrope sada“.

Pozvao je i na intenziviranje vojne proizvodnje u Evropi, uklanjanje svih birokratskih prepreka i usmeravanje svih vojnih naloga na kontinentu na potrebe evropskih država i pre svega Ukrajine.

„Svaki artiljerijski projektil proizveden u Evropi mora da služi u svrhe odbrane Evrope“, ponovio je ministar.

Rat Rusije protiv Ukrajine primorao je brojne evropske države da preispitaju svoj stav prema neutralnosti: Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO; Švajcarska intenzivirala saradnju sa Alijansom; a neutralna Irska je najavila značajna sopstvena ulaganja u odbranu.