Predsednik Senegala kaže da će izbori biti održani pre kišne sezone oko jula

Predsednik Senegala kaže da će izbori biti održani pre kišne sezone oko jula

Predsednik Senegala Meki Sal rekao je na nacionalnom dijalogu u ponedeljak da će izbori biti održani pre nego što počne kišna sezona oko jula, i ponovio svoju posvećenost da napusti funkciju pre nego što mu se mandat završi u aprilu.

Ali 16 kandidata na izborima odbilo je da učestvuje u dijalogu, insistirajući da datum izbora mora biti određen što je pre moguće u skladu sa nalogom suda ranije ovog meseca.

Sal, koji je rekao da se neće ponovo kandidovati nakon dva mandata, odložio je izbore za 10 meseci, navodeći nerešene sporove oko toga ko bi mogao da se kandiduje. Ustavni sud Senegala proglasio je odlaganje nezakonitim.

Sud je 15. februara naložio vladi da odredi novi datum izbora što je pre moguće, ali Salova vlada to još uvek nije učinila.

Nacionalni dijalog ima za cilj da podstakne poverenje među stanovništvom i političkim akterima i uključuje članove civilnog društva i verske vođe.

„Dijalog i konsultacije su upravo ono što je potrebno da se izleče ove slabosti i krene napred u potrazi za idealom demokratije“, rekao je Sal.

Senegal se smatrao jednom od najstabilnijih demokratija u Africi, ali su sporovi oko izbora gurnuli zemlju u političku krizu.

U još jednom pokušaju da smiri zapadnoafričku naciju, predsednik je rekao da će podneti opšti zakon o amnestiji koji se odnosi na ponekad smrtonosne proteste u kojima je stotine ljudi zatvoreno.

Bilo je nejasno ko će imati koristi od zakona o amnestiji i da li će imati koristi vodeće opozicione političke ličnosti poput Usmana Sonka. Sonko je u zatvoru i zabranjeno mu je da se kandiduje na izborima. Optužen je za pozivanje na pobunu i osuđen za „kvarenje omladine“.