Kuleba: Posle kontraofanzive Oružanih snaga ne treba sumnjati da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Kuleba: Posle kontraofanzive Oružanih snaga ne treba sumnjati da Ukrajina može da pobedi Rusiju

U pozadini uspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da intenzivira isporuku oružja Ukrajini – to će, prema njegovim rečima, pomoći da se pre okonča rat punog razmera, prenosi „Evropska istina”, Kuleba je ovo izjavio u intervjuu za Politiko.

„Menjamo tok događaja i potrebno nam je više teškog naoružanja i municije od naših saveznika kako bismo povećali tempo ofanzive, spasili više ljudi i brzo oslobodili više ukrajinske teritorije“, rekao je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, ofanziva Ukrajine na istoku i jugu dokazuje da „sva ulaganja koja su naši zapadni partneri uložili u naše odbrambene sposobnosti zapravo dovode do zapanjujućih rezultata“.

„Što više vojne podrške sada dobijemo, pre će se ovaj rat završiti. Zato Ukrajina poziva svoje partnere da se fokusiraju na raspored: brzo snabdevanje onim što je potrebno ukrajinskoj vojsci približiće pobedu i mir“, dodao je Kuleba.

Šef spoljnopolitičkog resora smatra: „sada ne treba sumnjati da Ukrajina može da pobedi, a Rusija pobeđena na bojnom polju“.

Podsetimo, ukrajinske snage su poslednjih dana pokrenule kontraofanzivu ne samo u Hersonskoj oblasti, već i u Harkovskoj oblasti. Prema britanskim obaveštajnim službama, Oružane snage Ukrajine u oblasti Harkova pobedile su snage Ruske Federacije koje su identifikovane kao ključne u potencijalnom ratu sa NATO-om.

U tom kontekstu, neki zapadni političari su pozvali na povećanje vojne pomoći Ukrajini.