Severna Makedonija ponovo traži od Mađarske izručenje bivšeg premijera, pet puta osuđenog u zemlji

Severna Makedonija ponovo traži od Mađarske izručenje bivšeg premijera, pet puta osuđenog u zemlji

Ministarstvo pravde Severne Makedonije u ponedeljak se po treći put obratilo Mađarskoj sa zahtevom za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je u domovini osuđen u odsustvu za pet slučajeva korupcije i zloupotrebe položaja, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na poruku makedonskog Ministarstva pravde.

„Od danas je jedan zahtev za izručenje Nikole Grujevskog upućen u novembru 2018. godine, a drugi – u junu 2019. godine. Zahtev za ekstradiciju se odnosi na sve slučajeve u vezi kojih je, kako saznajemo, u toku postupci u pravosudnim organima. vlasti Severne Makedonije“, navodi se u poruci.

Budimpešta je ranije odbila zahtjeve Sjeverne Makedonije za izručenje bivšeg šefa vlade, pošto mađarski zakon zabranjuje ekstradiciju osobe u zemlju iz koje je pobjegla za politički azil.

Nikola Gruevski je bio premijer Severne Makedonije od 2006. do 2016. godine. 2015. godine izbio je skandal kada se saznalo da je njegova vlada nezakonito prisluškivala telefonske pozive političara, sudija, novinara i diplomata. On je postao razlog za ostavku premijera i njegov gubitak na izborima.

Gruevski je pobegao u Mađarsku i pre nego što je 2016. objavljena prva presuda u postupku protiv njega. U novembru 2018. Mađarska mu je dala politički azil zbog navodnog progona od strane vlade tadašnjeg makedonskog premijera Zorana Zaeva.

U domovini je bivši premijer već dobio pet kazni, prema kojima mora da odsluži 12 godina zatvora. Pored toga, na sudovima su još dva slučaja u kojima se Gruevskom preti 25 godina zatvora.

Gruevski je poznat po svojim prosrpskim, proruskim i evroskeptičnim stavovima. U aprilu 2022. SAD su uvele sankcije protiv njega.