Kanada razgovara sa Ukrajinom o mogućem transferu povučenih raketa vazduh-zemlja

Kanada razgovara sa Ukrajinom o mogućem transferu povučenih raketa vazduh-zemlja

Kanadski ministar odbrane Bil Bler rekao je da kanadska strana nastavlja proučavanje mogućeg transfera vazdušnih projektila CRV7 u Ukrajinu, koje je planirano da se zbrinu, piše „Evropska istina“.

Bler je objasnio da Kanada razmatra snabdevanje Ukrajine raketama vazduh-zemlja, koje su predate na raspolaganje, čak i na početku invazije u punom obimu, „ali u to vreme je mogućnost Ukrajine da ih upotrebi bila krajnje ograničena”.

„Međutim, kasnije smo videli da su Ukrajinci pronašli genijalne načine za korišćenje drugih tehnologija, posebno dronova, koji bi mogli da im ovu municiju učine korisnom“, dodao je šef kanadskog Ministarstva odbrane.

On je dodao da Kanada, zajedno sa Ukrajinom i njenim saveznicima, trenutno proverava da li su raščlanjene rakete pogodne za upotrebu i transport: „Ovaj posao se nastavlja što je brže moguće, jer je potreba hitna.

Kanadske oružane snage imaju u upotrebi više od 83.000 projektila CRV7, koje su razvijene 1980-ih i povučene iz upotrebe početkom 2000-ih. Pre tri godine, savezna vlada je potpisala ugovor o zbrinjavanju ovih projektila.

CRV7 se smatrao jednom od najmoćnijih raketa vazduh-zemlja svog vremena i još uvek je bio u službi sa savezničkim nacijama tokom rata u Avganistanu. Trenutno kanadski konzervativci, koji su u opoziciji, traže od vlade da Ukrajini preda desetine hiljada ovih projektila.