Bolnica u Alabami stavlja pauzu na vantelesnu oplodnju nakon presude koja kaže da su zamrznuti embrioni deca

Bolnica u Alabami stavlja pauzu na vantelesnu oplodnju nakon presude koja kaže da su zamrznuti embrioni deca

Velika bolnica u Alabami pauzirala je tretmane vantelesne oplodnje dok zdravstveni radnici procenjuju uticaj presude državnog suda da su zamrznuti embrioni pravni ekvivalent deci.

Univerzitet Alabama u Birmingemu je u saopštenju u sredu rekao da je njegov UAB Odsek za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost pauzirao tretmane „dok ocenjuje odluku Vrhovnog suda Alabame da je kriokonzervirani embrion ljudsko biće“.

„Ožalošćeni smo što će ovo uticati na pokušaj naših pacijenata da imaju bebu putem vantelesne oplodnje, ali moramo proceniti potencijal da naši pacijenti i naši lekari budu krivično gonjeni ili da se suoče sa kaznenom odštetom zbog poštovanja standarda nege za IVF tretmane“, navodi se u izjavi koju je mejlom poslala portparolka Savana Koplon.

Drugi pružaoci tretmana za neplodnost u državi nastavili su da pružaju vantelesnu oplodnju dok su advokati istraživali uticaj presude.

Presuda republičkog Vrhovnog suda Alabame izazvala je talas zabrinutosti oko budućnosti IVF tretmana u državi i potencijalnih neželjenih posledica ekstremnih zakona protiv abortusa u državama pod kontrolom republikanaca. Pacijenti su zvali klinike da vide da li će se zakazani tretmani IVF-a nastaviti. I provajderi su se konsultovali sa advokatima.

Sudije su – pozivajući se na tekst u Ustavu Alabame da država priznaje „prava nerođenog deteta“ – rekle su da bi tri para mogla da tuže za krivičnu smrt kada su njihovi smrznuti embrioni uništeni u nesreći u skladištu.

„Nerođena deca su ‘deca’… bez izuzetka na osnovu razvojne faze, fizičke lokacije ili bilo koje druge prateće karakteristike“, napisao je sudija Džej Mičel u presudi većine republičkog suda od petka.

Mičel je rekao da je sud ranije presudio da je fetus ubijen kada je žena trudna obuhvaćen Zakonom o nezakonitoj smrti maloletnika u Alabami i da ništa ne isključuje „vanmaternu decu iz pokrivenosti ovog zakona“.

Odluka je donela navalu upozorenja o potencijalnom uticaju na lečenje neplodnosti i zamrzavanje embriona, koje su sudovi ranije smatrali vlasništvom.

Grupe koje predstavljaju pružaoce tretmana vantelesne oplodnje i pacijente koji traže tretmane za plodnost podigli su uzbunu zbog odluke.

Barbara Kolura, izvršna direktorka RESOLVE: Nacionalne asocijacije za neplodnost, rekla je agenciji Asošiejted pres u utorak da odluka postavlja pitanja za pružaoce usluga i pacijente, uključujući da li mogu da zamrznu buduće embrione nastale tokom lečenja neplodnosti ili da li bi pacijenti ikada mogli da doniraju ili unište neiskorišćene embrione.

Odluka Vrhovnog suda Alabame delimično je zavisila od jezika protiv abortusa koji je dodat Ustavu Alabame 2018. godine, navodeći da je „politika ove države da obezbedi zaštitu prava nerođenog deteta“.

Erik Džonston, aktivista protiv abortusa i advokat koji je pomogao u izradi ustavnog jezika, rekao je da je „svrha toga više povezana sa abortusom“. On je rekao da je namera da se razjasni da Ustav Alabame ne štiti pravo na abortus i da je na kraju postavio osnovu da Alabama zabrani abortuse kada su države povratile kontrolu nad pristupom abortusu.

„Savremena nauka je postavila ovo pitanje o tome da li je dobro oplođeno jaje koje je zamrznuto – da li je to osoba? I to je etička, medicinska, pravna dilema koju trenutno imamo. … To je veoma komplikovano pitanje“, rekao je Džonston.

Međutim, protivnici ustavnog amandmana upozorili su 2018. da je to u suštini mera ličnosti koja može dati prava na oplođena jajašca.