Holandija izdvaja 10 miliona evra za pomoć Ukrajini u istrazi ratnih zločina

Holandija izdvaja 10 miliona evra za pomoć Ukrajini u istrazi ratnih zločina

Holandija će izdvojiti 10 miliona evra za podršku istrazi ratnih zločina i radu ukrajinskih tužilaca.

, rekao je holandski ministar spoljnih poslova Hanke Bruins Slot, koji je govorio na završnoj konferenciji za novinare nakon Međunarodne konferencije „Vraćanje pravde za Ukrajinu“ u Hagu.

Nekažnjivost cveta kroz ćutanje, napomenula je ona i dodala da su se danas partneri oglasili glasnim i razumljivim glasom. Nekažnjivost ne sme biti priznata nigde, pa ni u Ukrajini, rekla je ona.

Visoki diplomata je takođe napomenuo da su prvi izveštaji predati u registar šteta nastalih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Do danas je podneto više od 100 ovakvih izveštaja, dok je pre nepunih 18 meseci to bila samo ideja, podsetio je ministar.

Međunarodna konferencija „Vraćanje pravde za Ukrajinu” najavila je pokretanje prijava u registar šteta izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu. Registar sada prima zahteve za obeštećenje onih koji su pogođeni ruskom agresijom. Do sada je jedna kategorija aplikanata koja ima pravo da se prijavi – za oštećenje ili uništavanje domova. Registar će ukupno obuhvatiti preko 40 kategorija. Registar šteta prouzrokovanih ruskom agresijom je prvi element globalnog mehanizma kompenzacije, čiju je izradu pokrenulo Ministarstvo pravde Ukrajine u maju 2022. godine zajedno sa međunarodnim partnerima. Predviđeno je da mehanizam nadoknade obuhvata registar štete, a ubuduće i komisiju za razmatranje prijava i relevantni fond.