Belorusija postavlja dodatne sisteme izviđanja na granici sa Ukrajinom

Belorusija postavlja dodatne sisteme izviđanja na granici sa Ukrajinom

Beloruske snage pojačavaju položaje u okviru graničnih prelaza i razmeštaju dodatne sisteme elektronskog izviđanja u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom, izjavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, javlja Ukrinforma.

U pravcu Siverskog, rusi nastavljaju da pružaju pojačanu zaštitu ukrajinsko-ruske granice u Brjanskoj i Kurskoj oblasti. U Belgorodskoj i Kurskoj oblasti povećan je nivo pretnje od terorizma. Ruske trupe nastavljaju da gađaju ukrajinske odbrambene snage iz minobacača unutar graničnih područja. Agresor je takođe pucao na civilnu infrastrukturu u blizini naselja kao što su Rožkoviči, Hremjač, Luhivka i Popivka.

U pravcu Harkova situacija se nije bitno promenila. Da bi obuzdao ukrajinske odbrambene snage, ruske snage nastavljaju da pucaju na ukrajinske položaje. Pored toga, ruske trupe su otvorile vatru na civilnu infrastrukturu u blizini naselja kao što su Virnopilje, Ukrainka, Petrivka, Čepil i Hrestišče. Ruska vojska je izvršila vazdušni udar kod Mospanova.

U pravcu Slavjanska, ruske trupe su sistematski izvodile artiljerijske udare u blizini naselja kao što su Petrivske, Nova Husarivka, Kurulka i Dolina. Neprijatelj pokušava da se učvrsti u Bogorodičnom. Neprijateljstva su u toku.

U pravcu Limana ruski osvajači nisu preduzeli aktivne akcije. Neprijatelj je pojačao intezitet artiljerijskih udara, tačnije višecevnim raketnim sistemima, u blizini naselja Šipilovka i Dronivka. Ruske trupe se pregrupišu.

Na pravcu Sjeverodonjecka, ruske trupe izvode jurišne operacije na grad Sjevjedonjeck, bez uspeha. Neprijateljstva su u toku kod Toškivke.

U pravcu Bahmuta, ruske trupe su gađale ukrajinske položaje iz minobacača, topova i raketne artiljerije u blizini naselja kao što su Komišovaha, Hirske, Nikolajevka, Bilohorivka i Novoluganske. Neprijateljska borbena avijacija izvršila je vazdušni udar kod Pokrovske.

Ukrajinska vojska je odbila ruski napad kod Vrubivke. Ruske trupe su takođe pokušale da krenu u ofanzivu u pravcu Nikolajevke, ali nisu uspele i povukle su se. Ukrajinski branioci uspešno su odbili ruski napad kod Vasilovke. Ruski vojnici su pretrpeli gubitke i povukli se na ranije zauzete položaje.

U pravcima kao što su Avdijevka, Kurahovo, Novopavlivka i Zaporožje, ruske trupe nisu vodile aktivna neprijateljstva. Neprijatelj je podmuklo pucao na civilnu infrastrukturu u blizini naselja kao što su Zhelanne, Avdiivka, Karlivka, Vuhledar i Orihiv. U određenim oblastima ruske trupe raspoređuju dodatne jedinice.

U pravcu Južnog Buga, ruski osvajači drže odbranu. Neprijatelj je iz artiljerije, minobacača i višecevnih raketnih sistema gađao ukrajinske položaje. Agresor je pokušao da sprovede kontrabaterijske aktivnosti.

Ruski okupatori su cinično otvorili vatru na naselja kao što su Tverdomedovo, Bereznehuvate, Kobzarci, Kvitneve i Luč.

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana uništila 10 ruskih tenkova, 16 borbenih oklopnih vozila, sedam bespilotnih letelica, više od 10 motornih vozila i do 150 vojnika.