Bajden dozvoljava povlačenje zaliha Pentagona za Ukrajinu

Bajden dozvoljava povlačenje zaliha Pentagona za Ukrajinu

SAD će poslati još 600 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini pored paketa od 675 miliona dolara objavljenog prošle nedelje, rekao je predsednik Džo Bajden u četvrtak. Bela kuća nije precizirala u čemu će se sastojati najnovija isplata, samo da će to biti povlačenje „članaka i usluga” Ministarstva odbrane.

Memorandum objavljen na veb stranici Bele kuće ovlastio je državnog sekretara Antonija Blinkena da „usmeri povlačenje do 600 miliona dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane, kao i vojnom obrazovanju i obuci“ Ukrajini.

Ranije u četvrtak, Pentagon je objavio ugovor od 311 miliona dolara sa Lokid Martinom i Rejteonom, za popunu zaliha protivtenkovskih projektila Javelin iscrpljenih isporukama Kijevu.

Uzimajući u obzir sadržaj paketa pomoći od 675 miliona dolara prošlog četvrtka, Ministarstvo odbrane je navelo da je to 20. takvo „povlačenje“ od avgusta 2021.

U međuvremenu, Nacionalna odbrambena industrijska asocijacija procenila je da će američka vojska doživeti gubitak kupovne moći od 110 milijardi dolara u narednoj fiskalnoj godini zbog velike inflacije, tvrdeći da će Pentagonu biti potrebno dodati 42 milijarde dolara u budžet samo da bi održao korak.