Blinken u neplaniranoj poseti Kijevu

Blinken u neplaniranoj poseti Kijevu

Američki državni sekretar Antoni Blinken doputovao je u četvrtak u neplaniranu posetu Kijevu pošto je Bajdenova administracija najavila veliku novu vojnu pomoć u vrednosti većoj od dve milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim zemljama kojima Rusija preti.

Na sastancima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da će Bajdenova administracija obezbediti 2 milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 njenih suseda, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbednosne partnere „koji su potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije“.

To je povrh paketa od 675 miliona dolara teškog naoružanja, municije i oklopnih vozila samo za Ukrajinu koji je ministar odbrane Lojd Ostin najavio ranije u četvrtak na konferenciji u Ramštajnu u Nemačkoj. Taj paket uključuje haubice, artiljerijsku municiju, Hamvee, oklopna vozila hitne pomoći, protivtenkovske sisteme i drugo.

Ostin je rekao da je „rat u još jednom ključnom trenutku“, a ukrajinske snage započinju kontraofanzivu na jugu zemlje. Rekao je da „sada vidimo vidljiv uspeh naših zajedničkih napora na bojnom polju“.

„Lice rata se menja, kao i misija ove kontakt grupe“, rekao je Ostin na sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, kojoj su prisustvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar odbrane Ukrajine, kao i zvaničnici saveznika. zemlje.

Doprinosi od četvrtka doveli su ukupnu američku pomoć Ukrajini na 15,2 milijarde dolara otkako je Bajden preuzeo dužnost. Američki zvaničnici su rekli da nove obaveze imaju za cilj da pokažu da je američka podrška zemlji pred invazijom Rusije nepokolebljiva.

Najave su stigle pošto su se borbe između Ukrajine i Rusije intenzivirale poslednjih dana, dok su ukrajinske snage pokrenule kontraofanzivu kako bi ponovo zauzele oblasti koje drži Rusija na jugu i istoku.

Nastavljeno je granatiranje u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, najveće evropske, a zaraćene strane ponovo prebacuju krivicu usred strašnih upozorenja atomske straže Ujedinjenih nacija za stvaranje bezbedne zone kako bi se sprečila katastrofa.

SAD su u sredu optužile Moskvu da je ispitivala, pritvarala i nasilno deportovala stotine hiljada Ukrajinaca u Rusiju. Ruski zvaničnici su odmah odbacili tu tvrdnju kao „fantaziju“.