Usred pada u Ukrajini, proizvođači čipova prekaljeni u krizi kreću da se prilagode

Usred pada u Ukrajini, proizvođači čipova prekaljeni u krizi kreću da se prilagode

Tajpej, Tajvan – Dok rat u istočnoj Evropi potresa globalna tržišta, čini se da su proizvođači čipova uvereni da već nategnuta industrija može da izdrži prekide zbog sukoba.

Uprkos zabrinutosti zbog šokova u snabdevanju materijalnim inputima – uglavnom neonskim gasom i paladijumom – kompanije u istočnoj Aziji i Severnoj Americi pokazuju kapacitet da se prilagode. Mnogi proizvođači poluprovodnika, koji obezbeđuju kritične komponente za elektronske uređaje koji se koriste u nebrojenim industrijama, očekivali su poremećaje i minimizirali su efekte bilo kroz gomilanje zaliha, inovacije procesa ili nabavku od novih dobavljača.

Nedostatak izloženosti ruskom tržištu takođe štiti industriju od iznenadnog udara na prihode, iako se očekuje da će sukob oštetiti dugoročne izglede za rast onoga što je obećavalo tržište sa višim srednjim prihodima.

Magla rata zamagljuje ono što drugi efekti mogu vrebati iza ugla. Ipak, nakon što su poslednjih godina delovali u klimi velike neizvesnosti usred trgovinskih ratova i pandemija, proizvođači čipova su naučili da očekuju neočekivano i planiraju u skladu sa tim. Rat u Ukrajini mogao bi biti sledeći korak u izgradnji otpornosti industrije na krize.

Istraživačka firma Techcet podigla je uzbunu početkom februara sa izveštajem koji ističe ključne materijale dobijene iz Ukrajine i Rusije – uključujući C4F6, paladijum, helijum i, glavni među njima, neonski gas, od čega Sjedinjene Države uvoze 90 odsto iz Ukrajine. Sledeće nedelje Džo Paseti, potpredsednik u SEMI, grupi dobavljača poluprovodnika, poslao je e-poštu svojim članovima upozoravajući svoje članove da pregledaju lance snabdevanja i izvrše pripreme tamo gde su najranjiviji.

Ali kako su izbila neprijateljstva, veliki igrači u industriji, uključujući SK Hinik, United Microelectronics, GlobalFoundries, ASE, Intel i Micron, dali su izjave uveravajući investitore da mogu da podnesu rizik.

„Industrija je naučila svoje lekcije 2014. godine“, rekao je za Al Džaziru Sravan Kundojjala, analitičar Strategi Analitics-a, misleći na rusko preuzimanje Krima koje je izazvalo skok cena neonskog gasa od 600 odsto.

Poremećaj, rekao je Kundojjala, naterao je holandsku firmu ASML da dramatično smanji količinu neonskog gasa potrebnog u njihovim industrijskim standardnim DUV litografskim mašinama za između 30 i 50 procenata.

„Oslanjanje na Rusiju i Ukrajinu za materijale se smanjilo tokom godina“, rekao je za Al Džaziru Mario Morales, analitičar kompanije za istraživanje tržišta IDC.

„Međutim, postojeća ograničenja u snabdevanju i nedavni poremećaji u logistici i transportu drže lanac snabdevanja na oprezu“, dodao je Morales, napominjući da će IC-ovi za upravljanje napajanjem (PMIC) i drugi analogni i mešoviti signalni čipovi imati manje tolerancije na šokove u lancu snabdevanja.

Džef Feri, glavni ekonomista u Koaliciji za prosperitetnu Ameriku i bivši izvršni direktor industrije, naglasio je važnost dalje diverzifikacije snabdevanja, rekavši da je rudarenje alternativnih izvora materijala održivije od procesa reinženjeringa koje koriste dobavljači poluprovodnika poput ASML.

Zaista, diverzifikacija je pomogla. ASML je prošle nedelje saopštio da sada nabavlja manje od 20 odsto neonskog gasa iz Rusije i Ukrajine. Micron takođe prerađuje svoje zalihe.

Čini se da se i tajvanske firme okreću.

„Rusija i Ukrajina nisu jedini izvori ključnih materijala za tajvanske kompanije, koje takođe nabavljaju iz drugih izvora kao što je Kina“, rekla je za Al Džaziru Džoan Čiao, analitičarka Trend Force sa sedištem u Tajpeju.

Chiao je rekao da tajvanske firme generalno nose bezbedan nivo zaliha kao rezervnu meru. Južnokorejski SK Hinik je takođe pripremio zalihe.

Osim materijalne sigurnosti, proizvođači čipova takođe žele da upravljaju svojom izloženošću ruskim tržištima.