Musk kaže da će kod za preporuku tvitova biti javan

Musk kaže da će kod za preporuku tvitova biti javan

Vlasnik Tvitera Elon Musk u petak je objavio da će javno objaviti dugo tajni algoritam za preporuku tvitova.

Kod koji se koristi za preporuku postova predloženih korisnicima postaće „otvoreni kod“ krajem marta, rekao je Musk u svom tvitu.

„Ljudi će otkriti mnoge gluposti, ali mi ćemo popraviti probleme čim se pronađu!“ Musk je tvitovao.

„Pružanje transparentnosti koda će u početku biti neverovatno neprijatno, ali bi trebalo da dovede do brzog poboljšanja kvaliteta preporuka.“

Musk je tvrdio da je algoritam preporuke koji se koristi na Tviteru previše komplikovan i da nije u potpunosti shvaćen unutar kompanije.

„Razvijamo pojednostavljeni pristup da bismo servirali ubedljivije tvitove, ali to je još uvek u toku“, rekao je Musk.

Otvaranje koda otvorenog koda značilo bi da bi programeri, uključujući i potencijalne rivale, mogli da ulože sopstvene obrte u algoritam, prema osnovu za softverski ekosistem.

Od kada je milijarder Mask preuzeo Tviter u oktobru, platforma je pretrpela prekide, otpuštanja i viđeno je da oglašivači beže zbog nedostatka moderiranja sadržaja.

Ali do sada se nije pojavila nijedna velika alternativa Tvitteru, ostavljajući globalnim liderima, političarima, poznatim ličnostima i kompanijama malo izbora nego da nastave da komuniciraju putem platforme.

Nakon što je u nekoliko krugova otpuštanja otpušteno više od dve trećine zaposlenih, Tviter radi na kosturnom osoblju, što ga navodno čini ranjivim na prekide rada, kao i na dezinformacije i štetan sadržaj.

Musk je pokušao da odvikne Tviter od reklamiranja i promoviše pretplate kao novi način za donošenje gotovine – ideju koju Meta takođe testira – ali su do sada rezultati bili razočaravajući.

Vlasnik Fejsbuka Meta otkrio je početkom ovog meseca da radi na novoj mreži društvenih medija za „deljenje teksta“, u projektu koji se smatra potencijalnim rivalom Tviteru.

„Istražujemo samostalnu, decentralizovanu društvenu mrežu za deljenje tekstualnih ažuriranja“, rekao je Meta, koji je takođe vlasnik Instagrama, u kratkoj izjavi poslanoj e-poštom.

„Verujemo da postoji prilika za poseban prostor gde kreatori i javne ličnosti mogu da dele pravovremene novosti o svojim interesima“, dodaje se u saopštenju.