Australija ‘pomno prati’ globalna finansijska previranja

Australija ‘pomno prati’ globalna finansijska previranja

Australija pažljivo prati trenutna globalna finansijska previranja, uključujući situaciju u švajcarskom kreditoru Credit Suisse i nekim bankama u Sjedinjenim Državama, rekao je u petak blagajnik Džim Čalmers, prenosi Rojters.

„Bilo da je u pitanju banka Silicijumske doline i koraci koje su preduzele američke vlasti, bilo da je u pitanju Kredi Svis… mi to veoma, veoma pažljivo pratimo“, rekao je Čalmers za radio ABC.

Rekao je da prima najmanje dva dnevna ažuriranja od australijskih vlasti o najnovijim globalnim finansijskim pitanjima.

Velike američke banke ubacile su 30 milijardi dolara u First Republic Bank (FRC.N) u četvrtak, pokušavajući da spasu zajmodavca uhvaćenog u sve veću krizu izazvanu kolapsom dva druga zajmodavca srednje veličine u SAD tokom prošle nedelje.

Dionice banaka širom sveta pretrpele su štetu od kolapsa banke Silicijumske doline, što je za nekoliko dana uticalo na Credit Suisse, primoravajući ga da pozajmi do 54 milijarde dolara od švajcarske centralne banke kako bi povećao likvidnost.

Čalmers je rekao da su se neke zabrinutosti smanjile nakon što je Kredit Svis dobila pomoć od švajcarske centralne banke, a američke vlasti su se umešale da garantuju sve depozitne račune u banci Silicijumske doline.

Ovi potezi su imali izvestan „smirujući efekat“, ali Čalmers je rekao da su ranjivost i neizvesnost u globalnom finansijskom sistemu i dalje ostali. Uprkos tome, Australija je bila u dobroj poziciji da izdrži deo nestabilnosti, dodao je on.

„Naš bankarski sistem je zaista dobro kapitalizovan, ima zaista jaku poziciju likvidnosti, dobro je regulisan i dobro smo pozicionirani u Australiji“, rekao je Čalmers.