Zemlje EU nezadovoljne predlogom ograničenja gasa od 275 evra

Zemlje EU nezadovoljne predlogom ograničenja gasa od 275 evra

Ministri energetike Evropske unije danas su se začudili zbog predloga da se cene gasa ograniče na 275 evra po megavat-satu (MVh), pri čemu su Grčka, Poljska, Belgija, Nemačka i Holandija podjednako nezadovoljne – ali suprotno razlozima.

Dugotrajno neslaganje rizikovalo je da ostane kao talac drugih predloga za ublažavanje akutne energetske krize koji čekaju odobrenje ministara: pokretanje zajedničke kupovine gasa iz EU i ubrzavanje izdavanja dozvola za obnovljive izvore energije.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva nazvala je plan „šalom“ nakon što je izvršna Evropska komisija iznijela svoj prijedlog gornje granice za odobrenje 27 zemalja članica bloka.

Javila se belgijska ministarka energetike Tine Van der Straten.

„Tekst koji je na stolu je nezadovoljavajući, ne kaže jasno da li će to uticati na cene“, rekao je on novinarima.

Njihov grčki kolega rekao je da bi ograničenje od 150-200 evra/MVh bilo „realno“.

„To bi moglo da nam pomogne da smanjimo cene gasa i samim tim smanjimo cenu struje, što je veliki izazov u ​​Evropi ove zime“, rekao je Konstantinos Skrekas.

Malta je takođe bila nezadovoljna takvim plafonom, a njena ministarka energetike, Mirijam Dali, rekla je da su strogi uslovi potrebni da bi se mehanizam pokrenuo to učinili „skoro nemogućim“.

Čak 15 država EU želi postavljeno ograničenje za ograničavanje troškova energije nakon što su cene gasa skočile na rekordne visine prošlog avgusta, a Rusija je smanjila isporuke Evropi nakon sankcija Zapada zbog rata Moskve protiv Ukrajine.

Ali žestoko protivljenje dolazi iz manjeg, ali moćnog tabora predvođenog najvećom ekonomijom EU Nemačkom. Zajedno sa Holandijom, Švedskom, Austrijom i Finskom, oni kažu da bi ograničenje moglo da premesti snabdevanje negde drugde i da smanji podsticaje za nižu potrošnju.

Komisija je predložila da se ograniči prvomesečna cena na Holandskoj berzi gasa Title Transfer Faciliti (TTF) ako premaši 275 evra/MVh za dve nedelje i ako je cena više od 58 evra viša od globalnog tečnog prirodnog gasa (LNG). referenca za 10 uzastopnih trgovačkih dana.

Holandski ministar Rob Jeten rekao je da je „veoma kritičan“ prema planu: „Predlog je pogrešan, postoji veliki rizik za narušavanje sigurnosti snabdevanja energijom, a takođe i za stabilnost finansijskih tržišta.“

Nemački državni sekretar za klimu, Sven Giegold, dodao je: „Imamo još puno posla.

Estonski ministar je jedini rekao da je plan „u redu, prilično“ kao privremena mera i samo za rešavanje ekstremnih povećanja cena, a ne kao trajno rešenje.

Ali dvoje diplomata EU i zvaničnik EU rekli su da će se ministri verovatno morati ponovo sastati sredinom decembra kako bi postigli dogovor.

EU je odobrila niz mera za ublažavanje krize poslednjih meseci, od ušteda u potrošnji do novih poreza kako bi se povratila neočekivana dobit od proizvođača energije. Ali pitanje kako i da li ograničiti cene gasa dugo je podelilo blok.

Ukrajinski ministar energetike je takođe trebalo da se javi, rekao je drugi diplomata EU, kako bi razgovarao o podršci svojoj zemlji u kojoj je ruski rat uništio civilnu infrastrukturu i onesposobio sisteme za struju i grejanje kada su nastupile zimske hladnoće.