Vašington želi da Nemačka učestvuje u novim sankcijama protiv Rusije

Vašington želi da Nemačka učestvuje u novim sankcijama protiv Rusije

Američke vlasti zainteresovane su za partnerstvo sa Nemačkom po pitanju ekonomskih mera protiv Moskve u slučaju agresije Rusije protiv Ukrajine, saopštila je pres-služba američkog Ministarstva finansija nakon razgovora ministarke finansija SAD DŽenet Jelen sa novim nemačkim kolegom Kristijanom Lindnerom.

Istovremeno, predsednik Bajden je saopštio na Tviteru da se raduje saradnji sa novom nemačkom vladom, između ostalog i po pitanju situacije izmeđuRusije i Ukrajine.

„Razgovarao sam sa novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kako bih mu čestitao imenovanje na dužnost. Radujem se zajedničkom radu na čitavom nizu globalnih izazova, uključujućitransatlantske napore u cilju odgovora na destabilizujuće gomilanje ruskih vojnih snagaduž ukrajinske granice“, napisao je američki lider.

Zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrataopovrglada planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.